<strong>NYGIFT OG GRAVID:</strong> Her står 23-åringen fra Fredrikstad i midten, sammen med kona (t.h.) og en slektning som ikke har noe med ekstremisme å gjøre. I midten av desember ble 23-åringen drept i Syria. 6. januar sprengte enken seg selv i Istanbul. Foto: Privat
NYGIFT OG GRAVID: Her står 23-åringen fra Fredrikstad i midten, sammen med kona (t.h.) og en slektning som ikke har noe med ekstremisme å gjøre. I midten av desember ble 23-åringen drept i Syria. 6. januar sprengte enken seg selv i Istanbul. Foto: Privat Vis mer

Hun ventet barn med en fremmedkriger (23) fra Fredrikstad. Så ble hun selvmordsbomber

Angrep politistasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En kvinne som sprengte seg selv i lufta i Istanbul 6. januar, var enken etter en 23 år gammel terrorsiktet jihadist fra Fredrikstad.

Kvinnen, som opprinnelig er fra den russiske regionen Dagestan i Nord-Kaukasus, var i høst gravid med 23-åringens barn. Nå er hun død, melder tyrkiske medier.

I et intervju med Dagbladet i fjor høst fortalte 23-åringens foreldre at de to ikke hadde planer om å komme til Norge - men at de planla et liv i Syria etter at borgerkrigen var over.

- Han inviterte oss til å komme på besøk til dem i Syria og bo sammen med dem der, fortalte faren til Dagbladet.

- Han snakket om at han kan bruke fagbrevet sitt der nede når bare krigen var over, sa moren.

Dagbladet vet at paret reiste over grensa fra Tyrkia også tidligere. De tilbragte flere uker på ferie i Istanbul, der kvinnen nå har sprengt seg selv i lufta, i fjor sommer.

- Mistet lommeboka Kvinnens angrep 6. januar var rettet mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Sultanahmet er et populært turistområde og ligger i den historiske sentrumsdelen av Istanbul, ifølge NTB.

Blant annet ligger Sultan Ahmed-moskeen, ofte kalt den blå moské, og Hagia Sofia i bydelen. Kvinnen snakket engelsk og sa at hun hadde mistet lommeboka si da hun gikk inn på politistasjonen i 17-tiden 6. januar.

En politimann ble drept da 23-åringens enke sprengte seg selv. En annen politimann ble lettere såret. På kroppen hadde hun ytterligere to bomber, men de ble uskadeliggjort etter angrepet.

Bombet Det var i midten av desember at den norsktsjetsjenske 23-åringen fra Fredrikstad ble skutt og drept i Syria. Etter dette tok enken seg over grensa til Tyrkia, ifølge NTB. 23-åringens mor snakket med kvinnen som nå har blitt selvmordsbomber, etter at sønnen ble drept i Syria.

- De ble utsatt for bombing, men vi vet ikke hvem som bombet dem, fortalte moren til Dagbladet.

- Han lå og sov da fem soldater kom og vekket han opp midt på natta. Det var et angrep på gang og de andre soldatene ville ha ham med seg, fortalte moren.

Begravet Da sønnen ikke var tilbake etter tre dager begynte de å lete etter ham. Han ble funnet død sammen med soldatene som hadde vekket ham om om natten og hentet ham.

Fredrikstad-mannen ble begravet like etter i den byen han kalte sin nye hjemby, Manbij, nord i det krigsherjede landet.

Byen har vært kontrollert av Den islamske staten (IS), men det har i området også vært mange krigere med røtter i Tsjetjenia, slik Fredrikstad-mannen har. Han kjempet først med tsjetsjenske soldater tilknyttet al-Nusra, al-Qaidas fløy Syria, men hevdet på Facebook at han seinere kjempet for IS.

- Ingen informasjon UDs pressevakt Veslemøy Salvesen opplyser at de ikke har noen informasjon om saken, verken om kvinnen eller mannen.

- Dersom kvinnen ikke var norsk statsborger, er det heller ikke norske myndigheter som skal kobles inn. Vi har heller ikke fått bekreftet mannens dødsfall, sier Salvesen til Dagbladet.

Salvesen understreker at UD svært sjelden blir bedt om bistand i saker der norske jihadister i utlandet er innblandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer