Hun vet for mye

Navn: Hege Marie Norheim. Alder: 32. Yrke: Statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målt etter tall og tegn må Hege Norheim være selve inkarnasjonen på den moderne, vellykkede karrierekvinne. Så vidt passert 30 har hun gjort unna høyere utdannelse, født tre barn, skaffet seg nødvendig yrkeserfaring og sitter nå ved den allmektiges høyre hånd. Men fordi siste trinn på stigen til værs gikk gjennom ureint farvann, kommer hennes utnevnelse som statssekretær og spesialrådgiver for Jens Stoltenberg til å vekke både diskusjon og indignasjon.

Årsaken er at hun vet for mye. Hun kommer nemlig fra Kjell Magne Bondeviks innerste krets og sitter inne med detaljkunnskap om hvordan sentrumspartiene tenker. Hun har også overhørt krangler og interne uenigheter mellom Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet. Hennes rolle på statsministerens kontor var embetskvinnens, den ubestikkelige som forholder seg til regelverk og integritet og som verken skjeler til høyre eller venstre. I hvert fall ikke politisk.

Men nå er hun plutselig politiker. Det vil ikke bli en uvesentlig rolle for henne å holde Arbeiderpartiet i regjeringsposisjon fram til valget. Og selv om hun i Dagbladet i går bedyret at hun vil overholde den taushetsplikten hun som embetskvinne var underlagt, vet alle at det fins andre måter å kommunisere på enn med ord. Et løftet øyenbryn, en svak hoderysten fra Hege kan gi klare signaler når man på statsministerens kontor i framtida diskuterer strategiske veivalg i delikate spørsmål.

Hege Norheim kommer fra Gjøvik. Pappa Johannes var direktør på Raufoss Ammunisjonsfabrikk og familien hadde ingen bånd til Arbeiderpartiet. Hun er siviløkonom fra Handelshøyskolen i Bergen, var forskningsassistent ved GATT, analytiker i PA Consulting og jobbet et år i NHO før hun for fem og et halvt år siden kom til Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland. Da var hun medlem av Arbeiderpartiet, men meldte seg etter hvert ut (kanskje da Bondevik overtok?). Nå gleder hun seg til å melde seg inn igjen.

Hun er gift med ungdomskjæresten Kristian Skattum, som til daglig jobber med vanskeligstilt ungdom i Buskerud fylkeskommune. Han har sikkert også et betydelig ansvar for at ting går i hop hjemme på Vollen i Asker. Derfra pendler hun til og fra med hurtigbåt. Hun beskrives som et arbeidsjern, en pragmatisk sosialdemokrat som ikke er den som går først hjem når hun først blir med på fest.