- Hun vet kanskje ikke hva hun skal si

E24-kommentator om statsrådens taushet rundt barneombud-bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Igjen stormer det rundt ansettelsen av nytt barneombud.

I forrige uke ble det klart at nyutnevnt barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt var erklært inhabil i saken.

Det ble hun dagen før hennes tidligere sjef og kollega i forskningsstiftelsen Fafo søkte stillingen som barneombud - seks uker etter at søknadsfristen hadde gått ut.

Mens det stormer rundt ansettelsesprosessen på lederplass i norske aviser, forholder statsråden seg taus.

- Nå er ansettelesprosessen i en sluttfase. Jeg har erklært meg inhabil etter tilrådning fra Justisdepartementes lovavdeling. Det er utnevnt settestatsråd for meg. Det vil derfor ikke være riktig av meg å gå inn i saken nå, sier Huitfeldt i en kort kommentar til Dagbladet.no i dag.

Kommentaren kom før det i ettermiddag ble kjent at ytterligere en søker har trukket seg.

- Vet ikke hva hun skal si

Huitfeldt unngår dermed å svare på spørsmålet om det er problematisk å ansette et barneombud som skal være vaktbikkje for barne- og likestillingsministeren, når det allerede er etablert at ministeren er inhabil.

Kommentator i E24 og tidligere hodejeger, Elin Ørjasæter, kan forstå at Huitfeldt ikke vil kommentere oppstyret rundt ansettelsesprosessen. Samtidig mener hun det kan være andre grunner til at Huitfeldt ikke vil si noe.

NY STATSRÅD: Anniken Huitfeldt på Slottsplassen i Oslo etter at hun i statsråd ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i februar. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
NY STATSRÅD: Anniken Huitfeldt på Slottsplassen i Oslo etter at hun i statsråd ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i februar. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det kan tenkes at Huitfeldt faktisk ikke vet hva hun skal si om denne saken. Hadde hun visst det, ville hun vel ha kommet på banen, sier Ørjasæter til Dagbladet.no.

- Uvanlig med seks uker

Seniorkonsulent Per Gaarder i rekrutteringsselskapet Aspire sier det er flere forhold ved ansettelsesprosessen som er uvanlige og reiser viktige spørsmål.

- Hvor vanlig er det å motta søknader seks uker etter at søknadsfristen?

- Det er ganske uvanlig. Når det er satt opp en søknadsfrist, og selv om det drives search-arbeid etter andre aktuelle kandidater, så prøver vi å holde oss til fristen. Andre mennesker er også er involvert i prosessen, og de har krav på like betingelser, sier Gaarder.

- Skal tåle pressens lys

Gaarder har over ti års erfaring med rekruttering av ansatte, og gir også bedrifter opplæring i hvordan de bør gjennomføre ansettelsesprosesser.

Hans erfaring fra mange år i rekrutteringsbransjen er at det offentlige som regel opptrer mer profesjonelt enn det private i slike saker.

- Hun vet kanskje ikke hva hun skal si

Derfor er han overrasket over det som nå har skjedd i den andre ansettelsesrunden av nytt barneombud.

- Nå er det andre gang, og dette er en veldig viktig ansettelse som berører hele offentligheten. Derfor er det helt naturlig at denne ansettelsen får fullt fokus, og jeg mener det er avgjørende at den følger boka. Dette rekrutteringsoppdraget skal tåle pressens lys, sier Gaarder.

- Har ting gått er boka denne gangen?

- Det er vanskelig for meg å vurdere utenfra. Som grunnregel bør prosesser i det offentlige være mye mer gjennomsiktige enn i det private. Det er veldig viktig å følge habilitetsbestemmelser. Jeg vil ikke si om de er brutt her, men de som driver rekruttering må i hvert fall være veldig nøye.

Ramin-Osmundsen har fulgt med 

I februar måtte barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå etter utnevnelsen av venninnen Ida Hjorth Kraby som nytt barneombud.

Ramin-Osmundsen har lest og fulgt med på det som har skjedd i den nye ansettelsesrunden. Hun sier til Dagbladet.no at hun ikke ønsker å gi noen kommentar til det som skjer.

Å få på plass nytt barneombud var en av de viktigste jobbene den nye barne- og likestillingsministeren Anniken Huitfeldt skulle ta fatt på.

Da søknaden fra fungerende Fafo-sjef, Tone Fløtten, erklærte Huitfeldt seg inhabil. Hun har selv permisjon fra en stilling ved Fafo.

Oppfordret Fløtten til å søke

Det var rekrutteringsselskapet Delphi consulting som oppfordret Fløtten til å søke, lenge etter at søknadsfristen var gått ut.

Liv S. Bøe i Delphi consulting mener det er helt vanlig med søknader flere uker etter at fristen har utløpt.

- Det er helt normalt å ta i mot søknader etter fristen. Det er det anledning til også i staten.Vi hadde allerede mottatt søknader etter fristen, da Fløtten søkte, sier Bøe til Dagbladet.no.

- Ser dere som rekrutteringsselskap et problem i å ansette et barneombud som skal være vaktbikkje for en statsråd som allerede har erklært seg inhabil i forhold til søkeren?

- Det har ikke jeg noen kommentar til, sier Bøe.

Reiser habilitetsspørsmål

Gaarder i rekrutteringsbyrået Aspire vil ikke kommentere relasjonen mellom Huitfeldt og Fløtten direkte, men mener denne type bindinger kan være uheldig.

- Det reiser akkurat denne type habilitetsspørsmål. Gitt den bakgrunnen denne historien fra før, så burde de sett på dette som en viktig problemstilling, sier Gaarder.

Bø i Delphi consulting har gjort en systematisk prosess slik som rekrutteringsbyrået pleier å gjøre.

- Vi har gått i gjennom relevante miljøer på jakt etter kandidater.

- Er Fafo et slikt relevant miljø?

- Forsknings- og undervisningsmiljøer som forsker på spørsmål relatert til barn er blant relevante miljøer, sier Bøe.

- Ikke noe annerledes

I gårsdagens Dagsnytt Atten på NRK sa advokat og tidligere søker på stillingen som barneombud, Thea Totland, at hun reagerte på måten ansettelsesprosessen foregikk, da hun fikk vite at hun ikke var aktuell for stillingen.

Totland sa at Delphi consulting hadde forsøkt å gi en begrunnelse for hvorfor hun ikke fikk jobben, men fikk så beskjeden: «Jeg ringer deg tilbake hvis jeg kommer på noe».

- Det er ikke en formulering jeg kjenner igjen. Vi ønsker at søkerne skal få noe

positivt ut av prosessen, og forsøker sånn sett å strekke oss, men kan ikke gi noen omfattende begrunnelse, sier Bøe, som tok telefonen til Totland. 

- Med all den negative oppmerksomheten, ville dere gjort noe annerledes?

- Nei, det tror jeg ikke. Ikke hvis vi ønsket å få fram de beste kandidatene, sier Bøe.

HÅPET ER LYSEGRØNT: Barneombud i forrige fireårs periode, Reidar Hjermann, bekrefter overfor Dagbladet.no at han opprettholder sin søknad. Mandag var han til intervju om sin gamle jobb hos justisminister Knut Storberget.
UNDRES: Tidligere hodejeger Elin Ørjasætertror det kan være andre grunner enn inhabilitet til at Huitfeldt ikke vil si noe om barneombudbråket.