PRESIDENTKANDIDAT: Den muslimske Bothaina Kamel driver valgkamp i håp om å bli den første kvinnelige presidenten i Egypt. Foto: Axelle de Russe / Polaris.
PRESIDENTKANDIDAT: Den muslimske Bothaina Kamel driver valgkamp i håp om å bli den første kvinnelige presidenten i Egypt. Foto: Axelle de Russe / Polaris.Vis mer

Hun vil bli Egypts første kvinnelige president

Journalisten og aktivisten Bothaina Kamel stiller til valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under valgmottoet «Min agenda er Egypt» stiller 49-åringen til valg som den første kvinnelige presidentkandidat i araberstatens historie. Hun beskriver seg selv som «en datter av revolusjonen», og var en av de mest sentrale aktivistene på Tahir-plassen i Kairo under revolusjonen i januar i år.

Sosial revolusjon - Jeg er mer opptatt av en sosial revolusjon enn en politisk revolusjon. Hvis det ikke blir en sosial revolusjon i Egypt, vil alt vi har oppnådd være forgjeves, sier Bothaina Kamel i en profil som New York Times har skrevet om henne.

I seks år, ledet hun et populært ukentlig radioprogram kalt «Nighttime Confessions» hvor de som ringte inn kunne snakke om personlige problemer og sensitive temaer som seksuelle overgrep. Det populære programmet ble brått tatt av lufta i 1998. Da ble hun anklaget av Den statlig komité for religion for å ha skadet Egypts omdømme og ungdommers moral.

Sensurert De ti siste årene har hun vært programleder for et aktualitetsprogram på den Saudiarabisk-eide tv-kanalen Orbit. Da hun etter revolusjonen skulle lage et program om hvor den tidligere presidenten Hosni Mubarak hadde gjemt unna milliardformuen sin, ble hun sensurert av sine sjefer en halvtime før programmet skulle på lufta. De var redd for at det Saudi Arabias angivelige rolle i korrupsjonsskandalen skulle komme fram.

Nå har hun fått sparken fra Orbit. Og fra statskanalen Kanal 1 hvor hun var nyhetsanker.

- Og dette skjer etter revolusjonen. Tenk det, sier hun indignert.

Når hun nå kaster seg inn i valgkampen, er det ikke uten problemer. Hun har blitt kritisert fra flere hold og forsøkt skremt til taushet en rekke ganger. Men det stopper ikke Bothaina som jobber fryktløst videre.

- Fra den dagen jeg ble med i revolusjonen har jeg ikke vært redd, sier hun til nettstedet egypttoday.com.

Da avisen fulgte henne på en valgturne til El-Minya fortalte hun om hvordan hun hadde blitt oppsakt fra sin tv-jobb og om flere søksmål som nå var blitt rettet mot henne.

Twitter - De prøver å bringe meg til taushet, men jeg finner bare nye veier for å uttrykke meg. Det er vår revolusjon, vårt land og vi må gjøre opprør for et nytt Egypt som godtar en kvinne som presidentkandidat og aksepterer ytringsfriheten. Jeg skal stå på til siste slutt, sier en kampklar Bothaina Kamel som lanserte sitt presidentkandidatur på twitter tidligere i år.

Valgkamp Hun reiser nå rundt i Egypt og driver sin banebrytende valgkamp. Hun har blitt vant med å bli sensurert, og det samme skjer når hun kommer for å holde et foredrag på El-Minya universitetet. Presidenten av universitetet, et tidligere medlem av den nå oppløste National Democratic Party (NDP), hadde kansellert arrangementet uten å informere arrangørene. Likevel møtte det opp 50 studenter i auditoriet som kunne ha rommet mange hundre mennesker.

- Jeg lærer fra dere. Fortell meg hva dere tenker, det vil styrke min moral. Og det trenger jeg fordi jeg er den første egyptiske kvinne i historien som stiller som presidentkandidat. Vi skaper historie - vi gjorde det gjennom revolusjonen og vi gjør det på nytt med å fortelle hele verden at Egypt, som alle andre land, har en mulighet til å skape forandringer. Jeg vil bruke deres ord under min kampanje, sier Bothaina til studentene som har møtt frem.

Fortsetter kampen Kamel er en fighter som lover at hun vil fortsette kampen til hun ser et fritt, uavhengig, moderne, sivilt og demokratisk Egypt. 
Og hun er ikke alene i den kampen. Det kan se ut som ganske mange mennesker er interessert i å se henne mislykkes, men det er også mange som vil at hun skal lykkes.

- Jeg spurte mange mennesker og de oppmuntret meg til å kjempe. Mange intellektuelle støtter meg, som den strålende journalisten Ibrahim Eissa. Han sa at dette var en god beslutning - at en kvinne må være en kandidat, sier Kamel som har fått tilnavnet «kvinnen som tilsvarer hundre menn».

Hennes politiske agenda er å ta vare på det momentum revolusjonen ga og få slutt på korrupsjonen.

- Jeg fronter ungdommene. Målet nå er å fokusere på kravene til de ungdommene som stod i fremste rekke for revolusjonen, sier hun.

Fattigdom og korrupsjon - Mitt slagord er «Brød, Frihet og Menneskeverd». Min kampanje er basert på å bekjempe fattigdom og korrupsjon. Vi kan ikke få et demokratisk, moderne og åpent Egypt om vi ikke bekjempe fattigdom. Og vi kan ikke bekjempe fattigdommen med mindre vi bekjempe korrupsjonen, sier hun.

Kritiske røster mener hun er for lite opptatt av likestilling og hun innrømmer at det er et problem i Egypt. I lys av alt som har skjedd i landet, mener hun at dette ikke er det rette tidspunktet for å sette den problematikken øverst på dagsorden.

- Jeg skal arbeide for hele samfunnet, ikke bare for kvinner. Men jeg har en konstant dialog med feministiske grupper. Vi må sette oss ned sammen og utforme hvilke kvinnepolitiske kamper vi skal kjempe. Vi må finne frem til de sakene det er hensiktsmessig å diskutere på dette tidspunktet, sier hun.

Kamel mener at det nå er på tide for en kvinne å bli president i Egypt.

- Vi er i en revolusjon. Hvis vi ikke bruker denne muligheten kan det gå lang tid før den kommer tilbake. Noen er redde å spør hvorfor vi skal utfordre systemet og risikere konfrontasjon. Det er frykt og tradisjonell tenkning - langt fra den revolusjonære ånd, sier Bothaina Kamel som kjemper videre i kampen om å bli Egypts første kvinnelige president.