STENGETID KLOKKA 23? Forslaget til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble ikke godt mottatt i KrF. Foto: Berit Roald / Scanpix
STENGETID KLOKKA 23? Forslaget til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble ikke godt mottatt i KrF. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Hun vil stenge ølkranene før midnatt

Skjenkestatsråd ble for streng for KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) blir glad om norske kommuner innfører skjenkestopp klokken 23.

Torsdagens kveldsdebatt i Stortinget bød på et aldri så lite rollebytte. Helseministerens utsagn fikk ellers så restriktive KrF-representanter til å slå et slag for nattlig alkoholservering.

- Selv ikke Kristelig Folkeparti har tatt til orde for skjenkestopp klokken 23. Jeg synes faktisk det er litt tidlig, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Replikkvekslingen falt etter at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) kom med en personlig bemerkning om skjenkepolitikken i norske kommuner.

- Jeg ville synes det var kjempefint hvis kommunene hadde sluttet å skjenke klokken 23 og heller hadde variert sine skjenketider i forbindelse med festivaler, eller hadde variasjon på hverdag og helg, sa statsråden som har ansvaret for skjenketidene her i landet.

Forskningsrapport Strøm-Erichsen var snar med å understreke at det ikke er aktuelt for regjeringen å innføre en regel om skjenkestopp klokken 23, men at det er rom for kommunene å gjøre dette i dag.

- Kommunene må selv velge hvor lenge de vil ha åpent, og hva de selv finner riktig, sa hun.

I dag er det lov å servere alkohol til klokken 3, men det er opp til kommunene å avgjøre om makstiden skal følges. Regjeringen vurderer å begrense skjenketiden til klokken 2, men vil først avvente resultatene av en forskningsrapport som utreder spørsmålet.

Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) er i ferd med å gjennomføre en omfattende undersøkelse i 30 norske byer for å få et svar på hva begrensninger i skjenketidene har å si for kriminalitetsstatistikken.

- Det var nettopp Sirus som sa at vi manglet kunnskap om innskrenking av skjenketid i Norge. Derfor velger regjeringen å avvente Sirus-rapporten som etter planen kommer i løpet av året, sa Strøm-Erichsen.

Trygghet i byene Kristelig Folkeparti mener det allerede finnes nok kunnskap til å knappe inn skjenketiden med én time.

- Grunnen til at KrF har foreslått kl. 2, er at det er en meget dyr time for samfunnet. Jeg ønsker å redusere de samfunnsmessige kostnadene, overfallsvoldtektene og volden i samfunnet, forklarte Ropstad.

Partiet hans fremmet torsdag et representantforslag med seks ulike tiltak for mer trygghet i norske byer. Forslagene som begrenser tilgangen til alkohol skapte mest debatt.

- Fagfolkene, folk flest og Kristelig Folkeparti er enige om at en mer restriktiv alkoholpolitikk gir tryggere byer, sa KrFs Filip Rygg.

Flere representantene for regjeringspartiene gjentok at de i utgangspunktet støtter en begrensning i skjenketidene, men at Sirus-rapporten må komme før en endelig avgjørelse fattes.

KrF får mindre støtte hos sine borgerlige venner. Høyres Henning Warloe sa det så pass sterkt:

- Hvis Kristelig Folkepartis alkoholpolitikk gjennomføres i Norge, ville jeg valgt et annet land å bo i.

(NTB)