PRESIDENTKANDIDAT: Senator Elizabeth Warren annonserer i denne videoen at hun stiller som presidentkandidat. Hun er den første store profilen i partiet som har annonsert sitt kandidatur. Video: Elizabeth Warren Vis mer

Elizabeth Warren

Hun vil utfordre Donald Trump i 2020

Den progressive demokraten Elizabeth Warren omtales som en av president Trumps fiender. Nå vil hun bli president.

Elizabeth Warren (69) har de siste åra blitt en stadig mer prominent skikkelse i amerikansk politikk. Senatoren fra Massachusetts tilhører venstresida i Det demokratiske partiet, og er den første virkelige profilen i partiet som nå erklærer sitt presidentkandidatur.

Veien fram dit er lang. Demokratene skal holde sitt nominasjonsmøte på sommeren 2020, men annonseringen betyr at valgkampen blant kandidatene som stiller der allerede er i gang.

Trump-fiende

Warren er blitt kjent som en av Donald Trumps fremste kritikere og er blitt omtalt som presidentens erkefiende. Nå kan det altså bli hun som stiller mot ham i presidentvalget i 2020, men veien fram dit er lang, og det kan bli et stort felt med demokratiske kandidater som har et ønske om å kaste Trump ut fra Det hvite hus.

Om Warren skulle klare å vinne både nominasjonen og presidentvalget, vil hun i så fall bli USAs første kvinnelige president.

Den første syretesten for kandidatene blir nominasjonsmøtene i Iowa i februar 2020, som blir det første kandidatvalget.

Forholdet mellom henne og presidenten er imidlertid svært anspent, spesielt etter at han har gitt henne det nedsettende kallenavnet «Pocahontas».

Bakgrunnen for kallenavnet dreier seg om en lengre saga om Warrens etniske bakgrunn. Det skal ha vært under senatorkampanjen hennes i 2012 at hun fortalte om sin oppvekst i Oklahoma sør i sentrale USA.

«Pocahontas»

TEXAS, USA: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Etter at seieren glapp var han mest opptatt av å komme seg hjem og få litt søvn. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Da hevdet hun at hun under oppveksten ble fortalt at hun hadde røtter blant de amerikanske Cherokee-indianerne.

Seinere har verken Warren eller slektsforskere klart å bevise hennes indianerrøtter. Dermed oppsto det også spekulasjoner om at Warren ble ansatt som jusprofessor på Harvard på falske premisser, uten at det heller noen gang ble bevist.

Trump har uansett insistert på å omtale Warren som Pocahontas. Siden 2014 har han brukt kallenavnet på Twitter hele 12 ganger.

Sto opp mot Wall Street

Trump har tidligere sagt at han håper Warren blir hans motkandidat i 2020, fordi hun vil være «enkel å slå».

Warren slo seg opp som en stor stjerne på den amerikanske venstresida etter at hun gikk til kraftige angrep på Wall Street etter finanskrisa i 2007.

I videoen der hun lanserer kandidaturet sitt i dag, gjør Warren det klart at noen av hennes kampsaker er økonomisk ulikhet, storkapitalens makt og ansvarlighet blant myndighetene.

- Korrupsjon forgifter demokratiet vårt. Politikere ser den andre veien mens store forsikringsselskaper nekter pasienter livreddende dekning. Samtidig raner de store bankene forbrukerne mens de store oljeselskapene ødelegger planeten, sier hun i kampanjevideoen.

Warren vokste opp i en hardt prøvet familie økonomisk, og sier at hun vil kjempe for å unngå diskriminering av fargede og fattige.

Sliter på meningsmålinger

Hun har nå offisielt startet opp en nominasjonskomité, noe som betyr at hun kan begynne å samle inn penger til en kampanje. Warren ble i høst gjenvalgt til senatorposisjonen hun først vant i 2013.

Hun har i lengre tid forberedt seg og bygget allianser i Det demokratiske partiet nasjonalt opp mot en nominasjonsprosess. Likevel ser mange på henne som for radikal til å kunne vinne i de svært viktige Midtvesten-delstatene.

Også meningsmålingene viser at hun foreløpig er en outsider. En meningsmåling gjort av CNN, Iowa-avisa Des Moines Register og selskap Mediacom tidligere i desember, viser at Warren har åtte prosent støtte blant potensielle valgmøtedeltakere i Iowa. Ifølge målingen har leder tidligere visepresident Joe Biden (32 prosent) an, etterfulgt av Bernie Sanders (19 prosent) og årets tapende senatskandidat i Texas Beto O'Rourke (11 prosent).

Ingen av disse har offisielt lansert sitt presidentkandidatur.

Ifølge CNN er meningsmålingen i tråd med resultatene i en rekke nasjonale målinger.