NY UTENRIKSMINISTER: Ine Eriksen Søreide tar i dag, etter alle solemerke, over for Børge Brende som sjef i Utenriksdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY UTENRIKSMINISTER: Ine Eriksen Søreide tar i dag, etter alle solemerke, over for Børge Brende som sjef i Utenriksdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Ny utenriksminister i dag:

-Hun vil være et utmerket valg

Ine Eriksen Søreide (41) vil være et utmerket valg som utenriksminister, sier tidligere Høyre-leder og statsminister Kåre Willoch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en politiker med lang politisk erfaring og solid posisjon i Høyre som etter alt å dømme i dag blir Norges første kvinnelige utenriksminister. Det kan bane vei for at nåværende EØS-minister, Frank Bakke-Jensen, tar styringa i Forsvarsdepartementet. Ifølge VG og NRK, ligger det også an til at statssekretær i Utenriksdepartementet, Marit Berger Røsland (39) (H), tar over Bakke-Jensens ministerpost.

Ine Eriksen Søreide er også blant dem som kan bli Høyres neste leder, når Erna Solberg en gang i framtida gir seg.

Kåre Willoch (89) understreker at statsminister Erna Solberg har flere kandidater å velge mellom, og at han ikke vil blande seg inn i statsministerens valg.

SKRYTER: Høyre-veteran Kåre Willoch. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKRYTER: Høyre-veteran Kåre Willoch. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Men det jeg kan si, er at Søreide er en utmerket politiker med lang erfaring. Hun har vært en meget verdifull og dyktig forsvarsminister, og har betydelig utenrikspolitisk innsikt. Som forsvarsminister har hun også vist kraft mot konstante distriktspolitiske interesser. Det er alltid noen som mener distriktskrav er viktigere enn nasjonale krav, sier Høyre-veteranen.

- Høyt respektert

Daglig leder i tenketanken Civita, Kristin Clemet, sier Søreide vil klare seg veldig bra som utenriksminister, dersom hun får jobben.

- Hun er meget kunnskapsrik, svært pliktoppfyllende og veldig høyt respektert internasjonalt, hun kan sakene sine ut og inn, og er meget dyktig.

- Hun er veldig respektert innen sektoren, i departementet, og internasjonalt, og har hatt formidable oppgaver som hun har klart veldig godt, sier Clemet, som blant annet viser til arbeidet med å ruste Forsvaret for framtiden gjennom Langtidsplanen for Forsvaret (LTP).

LEDET FORSVARET: Ine Eriksen Søreide (H) har vært forsvarsminister i fire år. Her er hun fotografert sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under Forsvarets minnedag på Akershus festning. I dag kan hun få ny jobb, som utenriksminister. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
LEDET FORSVARET: Ine Eriksen Søreide (H) har vært forsvarsminister i fire år. Her er hun fotografert sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under Forsvarets minnedag på Akershus festning. I dag kan hun få ny jobb, som utenriksminister. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Hun er også godt likt av menneskene som kjenner henne. Både internt i partiet og utenfor nyter Søreide stor respekt for jobben hun har gjort som forsvarsminister, ifølge Clemet.

- Hun har gjort en stor oppryddingsjobb og åpnet opp for debatt om omstilling av Forsvaret, ved å røske opp i det som ikke er gjort i fortiden og lage en veldig solid plan for hva som bør gjøres i framtiden, sier Clemet.

Også politiske motstandere roser Søreide.

- Hun er alltid godt forberedt, kunnskapsrik og god til å samarbeide. Vi har kjent hverandre siden hun var leder av Unge Høyre og jeg i AUF, i tiden da hun var leder og jeg var nestleder i utdanningskomitéen og i tiden som forsvarsminister. Det er ingen politiker jeg har debattert så mye mot som Søreide, sier Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenrikskomité.

Kritisert for hemmelighold

Søreide har imidlertid måttet tåle kritikk også.

Blant annet måtte hun møte til høring i Stortinget da Dagbladet i 2014 avslørte at norske myndigheter har solgt flere marinefartøy til private paramilitære aktører i utlandet.

I forbindelse med saken ble Søreide beskyldt for hemmelighold. Det ble hun også før sommeren, da regjeringen valgte å gradere en rapport fra Riksrevisjonen og hemmeligholde et sammendrag av nevnte rapport, som kritiserte regjeringens oppfølging av 22. juli-kommisjonens arbeid.

Søreide har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Tromsø, og startet sin politiske karriere i Troms Unge Høyre. I perioden 2000-2004 var hun Unge Høyre-leder. Hun har representert Oslo Høyre på Stortinget siden 2005. Hun har ledet kirke-. utdannings- og forskningskomiteen, og var leder av utenriks- og forsvarskomiteen da hun etter borgerlig valgseier i 2013 ble forsvarsminister.

- Hardtarbeidende og flink

Søreide beskrives av kolleger som en særdeles hardtarbeidende og kunnskapsbasert politiker. Hun er kontrollert og strukturert, slik hun framstår i media. Men hun har også humoristiske sider som kommer fram på Høyre-landsmøter og i sosiale sammenhenger.

- Hun kunne godt senket skuldrene, vært mindre prefekt og vist fram mer av seg selv, sier en Høyre-kilde.

Da NTB mandag spurte Søreide om hva hun tenker om en mulig rolle i regjeringen, svarte hun:

- Jeg stortrives med det jeg gjør i dag. Hvordan sjefen disponerer mannskaper og tenker rundt det, er hennes beslutning.