- Hun ville bare se verden

Lynndie England (21) er blitt hovedperson i en av USAs verste militærskandaler. Moren sier hun vervet seg for å få reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Lynndie ble først kjent da hun poserte smilende med en sigarett i munnviken foran ei gruppe irakiske fanger med hetter over hodet.

I går kom bildet av Lynndie med en naken fange i bånd. Bildene ble publisert i avisa The Washington Post torsdag.

Bevisene har ført til sterke reaksjoner, og det er nå iverksatt en utredning om overgrepene ved Abu Ghraib-fengselet. 17 soldater, hvorav 14 av dem fra militærpoliti-kompaniet 372, risikerer å må stå tiltalt for en rekke lovbrudd.

Var heltinne i hjembyen

Det var ikke hovedrolle i en militærskandale som var planen da 21-åringen forlot småbyen Fort Ahsby i West-Virginia.

- Hun ville bare reise og gå på College, forteller Lynndies mor, Terrie England, til avisa The Baltimore Sun.

Før Lynndie reiste til Irak, jobbet hun på kyllingfarm. Hun har vært gift og skilt. Drømmen var å bli meteorolog, og det var blant annet for å få penger til dette hun vervet seg. I noen måneder var Lynndie en heltinne i hjembyen, og det hang bilder av henne på det lokale kjøpesenteret Wal-Mart. Nå er hun det mest kjente ansiktet på skandalebildene fra Irak.

Forlovet med mistenkt

Moren sier til The Baltimore Sun det er blodig urettferdig, fordi datteren var den som var minst involvert i mishandlingen.

- Hun var bare tilfeldigvis der da bildene ble tatt, sier moren.

Militære myndigheter sier derimot at 21-åringen ofte var på besøk på fengselsavdelingen fordi hun hadde et forhold til spesialsoldaten Charles A. Graner Jr.

Han er mannen som smilende står sammen med Lynndie England bak en haug nakne soldater på et av bildene. Nå er han mistenkt for å ha hatt en ledende rolle i mishandlingen.

Ifølge militære kilder ble Lynndie gravid med Graner og sendt hjem til Fort Bragg i North Carolina. Hennes foreldre vil ikke bekrefte dette, men sier de er bitre over det som har skjedd med deres datter.

- Vår myndigheter får et menneske til å framstå så dårlig som mulig. Men alt hun gjorde, gjorde hun fordi noen høyere oppe ba henne om det, sier de.

Vitner om overgrep

Det er brukt flere ulike kameraer, men det er uvisst hvem som har tatt de digitale bildene. The Washington Post kan heller ikke utelukke at bildene er manipulert.

Men i et langt intervju i avisa The Guardian forteller Hayder Sabbar Abd (34) at han ble mishandlet da han satt som fange i Abu Ghraib.

Når journalisten viser et bilde av en en kvinnelig soldat som peker på en naken mann, kun iført en sort hette over hode og med hendene bundet, sier Sabbar Abd;

- Det er meg.

FORLOVET: Lynndie England og Charles A. Graner Jr., som hun skal ha blitt gravid med.
YDMYKET: En naken irakisk fange er bundet med en dametruse på hodet.
BLID SOLDAT: Lynndie England ville ut i verden. Her er hun i Al Hillah i Irak.
SKANDALEFOTO: Dette bildet av Lynndie England (21) som holder en naken irakisk fange i bånd i Abu Ghraib-fengselet, ble publisert i The Wahington Post i går. Nå går det verden rundt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer