FENSGLET: Sorenskrivers Kim Davis' avgjørelse om å nekte homofile par ekteskapspapirer, har skapt voldsomt engasjement i USA. I går ble hun fengslet for å ha vist forakt for retten. Foto:  EPA/CARTER COUNTY DETENTION CENTER /  NTB scanpix
FENSGLET: Sorenskrivers Kim Davis' avgjørelse om å nekte homofile par ekteskapspapirer, har skapt voldsomt engasjement i USA. I går ble hun fengslet for å ha vist forakt for retten. Foto: EPA/CARTER COUNTY DETENTION CENTER / NTB scanpixVis mer

Hun ville nekte homofile å gifte seg i «Guds navn». Nå har hun havnet i fengsel

Har selv vært gift fire ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juli ble et homofilt par nektet å få ekteskapspapirer i Rowan County i den amerikanske delstaten Kentucky.

I juni avgjorde USAs høyesterett at det er grunnlovsstridig å forby homoekteskap, og dermed er det lovlig i alle de 50 delstatene.

Sorenskriveren Kim Davis ved rådhuskontorene mente imidlertid hun handlet i Guds navn da hun ikke ville utstede eksteskapspapirene.

På tross av flere instendige forsøk på å overtale kvinnen til å skrive ut ekteskapspapirene, har hun fortsatt å nekte, og nå har det fått konsekvenser.

Fengslet I går ble hun fengslet for å ha vist forakt for retten.

Under høringen i retten fortalte sorenskriver Davis at å utstede ekteskapstillatelser til likekjønnede par er imot hennes religiøse overbevisning.  Hun hevder selv hun er en «født på ny-kristen».

PROTESTER:  Demonstranter for og imot homofilt ekteskap hadde møtt opp utenfor distriktsretten i Rowan County i går for å tale sin sak: Foto: NTB scanpix
PROTESTER: Demonstranter for og imot homofilt ekteskap hadde møtt opp utenfor distriktsretten i Rowan County i går for å tale sin sak: Foto: NTB scanpix Vis mer

Distriktsdommer David Bunning beordret dermed at Davis skulle settes i varetekt, skriver NTB.

Den samme dommeren har tidligere beordret kvinnen til å utstede ekteskapspapirene, en ordre hun ikke har etterkommet.

Ifølge NTB hadde rundt 200 demonstranter fra begge sider hadde samlet seg utenfor rettslokalet før høringen torsdag.

- Ikke et godt nok forsvar Hun hadde sluppet fengsel om hun hadde tillatt sine underordnede om å utstede papirene for henne, men også dette nektet den folkevalgte sorenskriveren.

- Du kan ikke separeres fra noe du har i hjertet og sjela. Jeg lovet å elske Ham med hele mitt hjerte, sinn og sjel fordi jeg vil gjøre himmelen til mitt hjem, skal hun ha sagt under høringen, ifølge BBC.

Dommeren mente imidlertid ikke hennes personlige tro og overbevisning var et godt nok forsvar. Han mente også det ikke var noe alternativ å bøtelegge kvinnen, fordi det ikke ville få henne til å endre mening.

I TRØBBEL: Store pressekorps møtte opp på Davis' kontorer, der hun offisielt erklærte at hun ville nekte å skrive ut ekteskapspapirer. Foto: AP Photo/Timothy D. Easley/NTB scanpix
I TRØBBEL: Store pressekorps møtte opp på Davis' kontorer, der hun offisielt erklærte at hun ville nekte å skrive ut ekteskapspapirer. Foto: AP Photo/Timothy D. Easley/NTB scanpix Vis mer

- Hun tok en ed. En ed betyr noe, sa dommeren om hennes plikter som sorenskriver.

Gift fire ganger Amerikanske medier har imidlertid påpekt at Davis kanskje ikke var den de forventet skulle føre en moralsk ekteskapskrig.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press har nemlig kvinnen vært gift fire ganger tidligere. Men for fire år siden ba hun om tilgivelse fra gud og hevdet hun ble født på nytt som kristen for å gjøre det godt igjen.

Etter at bråket rundt hennes homonekt oppsto, har hun nektet å utstede alle ekteskapspapirer. Hun er nå saksøkt av fire par og sitter fengslet.

Ifølge hennes advokat Mat Staver vil hun bli holdt innesperret i en uke for å se om hun har endret mening.

- Men kjenner jeg henne rett, er hun en kvinne med en sterk overbevisning og samvittighet, og jeg kan ikke se for meg at hun vil endre mening, sier advokaten.

Ifølge Staver kunne heller ikke hennes underordnede skrive ut ekteskapspapirer uten hennes tillatelse, en autoritet dommeren fratok henne.

Fem av hennes underodnede gikk med på å følge dommerens ordre, men Davis' sønn Nathan skal ha nektet. Dommeren bestemte imidlertid å ikke holde igjen ham for forakt for retten.