FÅR TOPPJOBB: Anniken Huitfeldt får fortsette som leder av utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, dersom det fortsatt er hennes førstevalg. Huitfeldt som er en av Aps mest erfarne politikere, vil uansett få verv som fraksjonsleder. Hva partiledelsen skal gjøre, er avklart, men det gjenstår en krevende kabal der kjønn, distrikt og faglige interesser og ønsker skal gå opp.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR TOPPJOBB: Anniken Huitfeldt får fortsette som leder av utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, dersom det fortsatt er hennes førstevalg. Huitfeldt som er en av Aps mest erfarne politikere, vil uansett få verv som fraksjonsleder. Hva partiledelsen skal gjøre, er avklart, men det gjenstår en krevende kabal der kjønn, distrikt og faglige interesser og ønsker skal gå opp.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Arbeiderpartiets kabal i Stortinget:

Hun vinner maktkampen

Anniken Huitfeldt (Ap) får lede utenriks- og forsvarskomiteen, hvis det fortsatt er førstevalget. Ledelsen vil unngå mer likestillingsbråk, erfarer Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har snakket med kilder som kjenner prosessen i Aps valgkomité der kabalen for stortingsgruppa nå legges.

Bråk om vraking

Etter det Dagbladet erfarer, vil Anniken Huitfeldt få fortsette som leder av utenriks- og forsvarskomiteen dersom hun ønsker det. Om hun likevel ønsker seg til en annen komité, er det ikke gitt at utfordrer Espen Barth Eide får overta jobben i utenriks.

Uansett, blir det presisert overfor Dagbladet, vil Ap unngå ha nok en historie om vraking av en sentral kvinnelig politiker.

Bråket rundt skiftet av finanspolitisk talsperson, der Marianne Marthinsen måtte vike for Trond Giske, kan ha bidratt til at Huitfeldt sitter sikrere enn hun ellers ville gjort. Nyinnvalgt stortingsrepresentant Espen Barth Eides utpill om Aps forsvarspolitikk de siste dagene, har ikke talt til hans fordel, sier kilder til Dagbladet.

I forrige uke ble det klart at nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske blir fraksjonsledere i henholdsvis arbeids- og sosialkomiteen og i finanskomiteen. På grunnlag av lekkasjer om vraking av Marianne Marthinsen som fraksjonsleder i finanskomiteen, måtte valgkomiteen legge fram denne delen av kabalen før resten var klart, forklarte partisekretær og leder av valgkomiteen Kjersti Stenseng.

Støres valg

Ap-veteran Grethe Fossum gikk særlig hardt ut mot Trond Giske, som hun mener posisjonerer seg til å bli Aps neste leder og statsministerkandidat. I helga valgte Ap-leder Jonas Gahr Støre å gå ut og slå fast at nestledernes roller var hans valg. Både Støre og Stenseng har slått fast at Ap-kabalen i Stortinget skal følge reglene om kjønnskvotering.

Huitfeldt er nå en av Aps mest erfarne politikere. Hun har vært kulturminister, barne- og likestillingsminister og arbeidsminister. Hun leder Aps kvinnenettverk og sitter i partiets sentralstyre. Hun er dermed en selvsagt fraksjons- eller komitéleder.

Huitfeldt, som i denne stortingsperioden har ledet den prestisjetunge utenriks- og forsvarskomiteen, har etter det Dagbladet erfarer, ønsket å fortsette med det.

Men nyinnvalgt stortingsrepresentant Espen Barth Eide, som tidligere har vært både utenriksminister og forsvarsminister, har også meldt seg på i kampen om denne jobben. Eide har flere ganger både før og etter valget kommet med utspill om forsvars- og utenrikspolitikk.

Omkamp?

I Klassekampen mandag gikk han langt i å love omkamp om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP), som Ap sikret regjeringen gjennomslag for i fjor. Dette er et av forlikene som Ap har inngått med regjeringspartiene i denne stortingsperioden, og som mange i Ap mener har bidratt til å svekke Ap, særlig i Nord-Norge.

Eide er blant annet skeptisk til kuttene i Heimevernet som LTP legger opp til, og varslet allerede i valgkampen en omkamp om Andøya-nedleggelsen.

Sentrale Ap-kilder sier til Dagbladet at bråket som har vært om finanskomiteen og Eides åpenbare posisjonering gjør det mer sannsynlig at Huitfeldt vinner maktkampen. Dersom hun altså ikke nå lar seg friste av andre politisk viktige komiteer.

- Søknad om lederverv

Forlikspartnerne i Stortinget registrer at Eide nå lanserer en tøffere utenrikspolitisk linje for Ap, men tar Ap-representantens uttalelser om Langtidsplanen med ro:

– Intervjuet i Klassekampen er først og fremst en søknad om å bli leder i utenriks- og forsvarskomiteen, og det kan nok, uten at jeg vet hvordan hun leser det, oppfattes som en kritikk av jobben Anniken Huitfeldt har gjort for Ap, sier utenrikspolitisk talsperson for Frp, Christian Tybring-Gjedde, til Dagbladet.

– Det er ikke noen tvil om at han ordlegger seg litt annerledes enn Huitfeldt har gjort, og du går ikke ut med to siders oppslag i en avis hvis det er et saksområde han ikke har tenkt å spille på senere, sier Frp-representanten, som mener Eide ellers sier lite nytt om de viktigste spørsmålene i utenrikspolitikken.