- Hun visste hun risikerte livet

Det sier stortingspolitiker Saera Khan (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ap-politiker Ahsan Aslam kjente Benazir Bhutto godt, har blant annet tilbrakt fire dager sammen med henne i Norge da hun var på besøk i landet, og sier han er dypt sjokkert over drapet.

- Dette er et veldig stort tilbakeskritt for det pakistanske demokratiet, og vil skape ytterligere politisk kaos i landet, sier Aslam til Dagbladet.no.

Han forteller at Bhutto var en svært karismatisk person.

- Vi delte den samme ideologien, sier Aslam.

Ap-politiker Yousuf Gilani er også dypt sjokkert over drapet.

- Dette er en stor tragedie for hele det demokratiske pakistan, sier Gilani til Dagbladet.no.

Faren og broren også drept

Gilani forteller at Bhutto-familien har måtte ofre mye.

STERK LEDER: - At Benazir Bhutto var den første kvinnelige statslederen i et muslimsk land, sier sitt, mener Saera Khan. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STERK LEDER: - At Benazir Bhutto var den første kvinnelige statslederen i et muslimsk land, sier sitt, mener Saera Khan. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Denne familien har ofret mye for Pakistan. Faren og broren ble tidligere drept – nå har også datteren dødd. Dette er sorgens dag, sier Gilani.

Generalsekretær for Bhuttos parti i Norge, Noreena Shaheen, sier drapet er en stor tragedie for hele landet.

- Dette vil gjøre det vanskeligere å forsvare demokratiet i Pakistan, sier Shaheen til Dagbladet.no.

Senterparti-politiker Ghazanfar Danny sier til Dagbladet.no at terroristene forsøker å skape frykt i Pakistan.

- Nå må generalen Pervez Musharraf slå hardere ned på terroristene, sier Iqbal, som mener Bhutto var en dyktig politiker.

- Når sånne ting skjer er jeg glad for at jeg bor i Norge. Her blir ikke politikere drept, sier han.

Visste hun risikerte livet

- Bhutto visste hun risikerte livet ved å vende tilbake etter flere år i eksil. Konsekvensene av drapet kan fort bli ytterligere kaos og ustabilitet - noe som er det siste Pakistan trenger.

Det sier Saera Khan, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet med bakgrunn i Bangladesh.

Hun mener drapet på Benazir Bhutto er betegnende for hvor lang vei Pakistan har å gå før det oppnås demokratiske prosesser og grunnleggende rettssikkerhet for politikere.

Mer kaos og ustabilitet

- Konsekvensene av drapet kan fort bli ytterligere kaos og ustabilitet - noe som er det siste Pakistan trenger etter flere år som har vært preget av militærkupp og korrupsjon.

- Benazir Bhutto vil jeg først og fremst huske som en sterk kvinnelig politisk leder i et konservativt, mannsdominert muslimsk land, sier Khan.

NRK-journalisten Noman Mubashir, som har pakistanske foreldre og står blant annet bak reportasjeboka "En Noman i Pakistan" og TV-program fra landet, sier det er en tragedie for Pakistan at Benazir Bhutto er drept.

- Da jeg var der i 2005 opplevde jeg landet som ganske fredelig, men det siste året - som ironisk nok skulle være startskuddet for Pakistan som turistnasjon - har vært et eneste langt blodbad.

Symbol på demokratikampen
- Nå frykter jeg at drapet på Benazir Bhutto vil føre til enda mer kaos i et Pakistan der folkemassene ønsker fred og ro, mens sterke krefter jobber for ustabilitet, sier Mubashir.

Han sier «alle» har sine meninger om Bhutto i Pakistan og at de stadig tilbakevendende korrupsjonsanklagene mot henne neppe kom fra løse lufta.

- Likevel var hun et symbol på kampen for demokrati og likestilling, sier Mubashir.

SJOKKERT: - Dette er en tragisk dag for Pakistan, mener NRK-journalisten Noman Mubashir.