LØP ÆREND: Janis Gilham Grady var medlem av Scientologikirka i over 20 år. Her er hun avbildet sammen med grunnlegger L. Ron Hubbard på båten Apollo. Foto: Privat
LØP ÆREND: Janis Gilham Grady var medlem av Scientologikirka i over 20 år. Her er hun avbildet sammen med grunnlegger L. Ron Hubbard på båten Apollo. Foto: PrivatVis mer

Hun vokste opp hos scientologikirkas grunnlegger og var en av kirkas «kongelige». Nå forteller hun hvorfor hun hoppet av

- Da jeg forlot scientologikirka var jeg gravid, og det kom ikke på tale at jeg ville oppdra et barn der, sier Janis Gilham Grady.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet rundt scientologikirka de siste årene. En rekke dokumentarer og bøker har kommet med grove beskyldninger mot trossamfunnet.

Og nå kommer enda en ny bok, og en ny historie fra Janis Gilham Grady, som overhodet ikke var det man kan kalle en «vanlig medlem». Hun har skrevet boka «Commodore's messenger», bok én i en serie på tre, om hennes liv i den nyreligiøse bevegelsen.

Janis omtales i scientologi-sammenheng som «kongelig», og det er neppe så rart. Foreldrene hennes var så dedikerte i sitt arbeid med kirka at Janis og hennes søsken ble delvis oppdratt av scientologiens grunnlegger, L. Ron Hubbard og hans kone Mary Sue.

Starten på historien

I et intervju med Daily Mail, og i boka hun nylig slapp, forteller Janis' historien om hvordan oppveksten i kirka var, og hva som førte til at hun forlot den i en fart.

Janis' familie var som nevnt svært dedikerte. Faren dro rundt i verden for å dele kirkas glade budskap, stefaren var kirkas president og mora grunnla Church of Scientology Celebrity Center, altså «kjendisavdelingen» til kirka.

Janis forteller at foreldrene valgte kirka foran barna.

- Over en tid som føles for lang til at den kan måles, så inkluderte ikke mammas verden Peter, Terri og meg. Det tok mange år før jeg klarte å legge sammen puslespillet og forstå valgene mine foreldre gjorde for våre liv, forteller Janis.

Familiens tid i kirka startet i 1965, da mora, familien bodde i Australia, dro til Southampton i England, for å bli med i kirka. Året etter kom Janis, hennes far og to søsken etter.

Det første halvannet året holdt scientologene til på godset St. Hill i den engelske byen.

Grunnlegger L. Ron Hubbard, i utgangspunktet en svært produktiv, men ikke så vellykket science fiction-forfatter, kom først til det store godset etter at familien hadde vært der en stund.

Da endret stemningen seg fra vennlig til noe langt verre, og etter halvannet år grunnla Hubbard Sea Organisation, kjent som Sea Org, som i dag fungerer som scientologiens øverste presteskap.

De som vil bli medlem der må skrive under på en kontrakt der de lover fullstendig lojalitet i «én milliard år».

- Ondskapsfullt

Og der ble Janis mor med.

- Min mor var en av de første som ble spurt om å være med. Hun sa alltid til meg: «Jeg kunne bare si ja dersom dere barna kunne være sammen med meg, og jeg ble fortalt at det ville dere», forteller Janis.

Men slik ble det ikke. De neste åtte årene så Janis og søsknene nesten ikke snurten av mora.

- Det var ondskapsfullt, sier Janis.

Hun forteller at hun ombord på båten Apollo begynte med å ta oppvasken, før hun fikk jobben med å løpe rundt på skipet og levere beskjeder for Hubbard.

På båten innførte Hubbard straffer for folk som ikke fulgte hans regler eller ikke gjorde jobben sin godt nok. Straffene gikk blant annet i å kaste folk over bord og sette folk i kjettingkasser.

PÅ BÅTEN: Fra hun var 11 år gammel ble Janis satt i arbeid av Scientologikirken. Foto: Privat
PÅ BÅTEN: Fra hun var 11 år gammel ble Janis satt i arbeid av Scientologikirken. Foto: Privat Vis mer

Fikk ikke gå i begravelsen

Janis forteller også om hvordan barn ble tatt fra foreldre som jobbet i Sea Org, og sendt til en gård i Mexico.

- Det finnes forferdelig historier fra disse barna om hvordan de ble misbrukt og ikke tatt vare på. Jeg hørte om et barn som fortalte mora at hun hadde blitt misbrukt, og svaret var: «Hva gjorde du for at det skulle skje med deg?» Fordi i scientologien så er det sånn at hvis noe dårlig skjer med deg så er det fordi du har gjort noe for å påføre deg selv det, sier Janis.

Janis mor skal også ha blitt misbrukt av L. Ron Hubbard, men det som har smertet henne aller mest i årene etterpå er da det ble holdt skjult for henne at hennes mor ble syk, døde og at Janis ikke fikk muligheten til å gå i begravelsen.

Mora døde i 23. januar 1978. Først over 12 år seinere fikk Janis nok.

I august 1990, fire år etter at L. Ron Hubbard hadde dødd og kirkens nåværende leder, David Miscavige, hadde tatt over, skjedde det noe.

Stormet ut

Janis sto sammen med sin mann, Paul, også han scientolog, mens Miscavige skjelte dem ut etter noter.

Han var forbannet på dem fordi en overraskende sommerstorm hadde oversvømt kirkas eiendom i La Quinta, øst for Los Angeles, og dermed hadde ødelagt villaer som hadde blitt gjort i stand for at Tom Cruise og Nicole Kidman skulle komme på besøk.

KOMPISER: Tom Cruise og leder for Scientologikirken, David Miscavige, gir hverandre en hjertelig klem under åpningen av en kirke i Madrid i 2004. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix
KOMPISER: Tom Cruise og leder for Scientologikirken, David Miscavige, gir hverandre en hjertelig klem under åpningen av en kirke i Madrid i 2004. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix Vis mer

Der og da bestemte Janis seg for at nok var nok. Da resten av Sea Org-medlemmene gjorde seg klar til å kjøre tilbake til basen for å gjøre rent, hev Paul og Janis alle eiendelene de klart å få med seg i en bil og kjørte av sted.

Og forlot scientologikirka etter godt over 20 år.

Akkurat hva som gjorde at hun fikk nok der og da, har hun ikke noe godt svar på. Men kanskje var det fordi hun hadde sett at grunnlegger Hubbard ikke var så guddommelig som enkelte hevdet.

Kanskje var det det at hun ikke likte det hun så i Hubbards etterfølger Miscavige. Eller kanskje hun bare ønsket å gi sine barn en annen oppvekst enn hun selv fikk.

- Da jeg forlot scientologikirka var jeg gravid, og det kom ikke på tale at jeg ville oppdra et barn der, sier Janis.

Avviser påstandene

Scientologikirka har svart på DailyMails forespørsel om kommentarer til Janis påstander på følgende måte:

«Vi har ikke lest boka hennes og er ikke i en posisjon til å bekrefte eller avkrefte noe av innholdet, men de falske påstandene dere reiser er totalt motsatte av de arkiverte opplysningene vi har om Gilham-familien og representerer på ingen måte kirka i dag».

Scientologikirka er kjent for å møte offentlig kritikk med søksmål som kan koste mediehus og privatpersoner store summer og årevis i retten.

Den myteomspunne nyreligiøse bevegelsens nåværende leder, David Miscavige, har også blitt anklaget for vold og umoralsk oppførsel og det hevdes at lederstilen i kirkesamfunnet er preget av ydmykelser, innesperring og fysisk avstraffelse.

Kirka har også gjentatte ganger blitt anklaget for å trakassere og følge etter kritikere og avhoppere.