Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hund gikk 22 mil over vidda

21. juli stakk gjeterhunden Dielku av fra familien og hjemmet sitt ved Karasjok. Han var sporløst borte i 17 dager. Men Dielku var ikke død. Han dukket opp i Alta - etter å ha vandret 22 mil over Finnmarksvidda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjensynsgleden ble enorm. Jeg var så sikker på at Dielku var påkjørt og død. Så hadde han travet over vidda i stedet, forteller en overgitt hundeeier Anders Gaup.

- Virket umulig

I helga ble han gjort oppmerksom på en annonse i Finnmark Dagblad. Noen hadde tatt vare på en hund som stemte til beskrivelsen av Dielku (uttales «Djelko»).

Til sammen hadde hunden vært på frifot i to uker, og i forvaring i Alta i tre dager. - Mandag morgen kjørte jeg fra Karasjok til Alta. Jeg hadde en 50/50-følelse. Samtidig virket det umulig at en hund skulle ha travet alene over Finnmarksvidda, forteller Anders Gaup.

Tvilen forsvant ved ankomst. Dielku og Anders gjenkjente hverandre momentant:

- Jeg ble forferdelig glad - også på vegne av kona og våre seks barn. Alle er nært knyttet til Dielku. Han ble opprømt da vi kom - bjeffet og sleiket oss i ansiktet, forteller Anders Gaup.

Lette i dagevis

Dielku (navnet er samisk og betyr svartflekket) var dypt savnet etter forsvinningen 21. juli. Toåringen på fire bein var et etablert familiemedlem, opplært til å gjete familiens reinsdyrflokk.

- Dielku vet hvordan han skal holde seg fast på firehjuling og snøscooter. Så han er viktig for meg i jobben, og ungene elsker ham. Du kan tenke deg sorgen, sier Anders Gaup.

I flere dager lette familien rundt omkring i Karasjok-bygda.

- Jeg var sikker på han var påkjørt og drept. Ungene var lei seg. Etter hvert som dagene gikk, begynte de å mase om ny valp. Jeg sa at vi fikk vente litt, forteller Gaup.

Hund etter godteri

Det er uklart hva som ledet Dielku ut på langtur. Men det aller siste stykket hadde han følge med noen turister.

- Jeg tipper noen har gitt ham sjokolade eller noe, og så har han fulgt etter og mistet retningen. Når folk gir ham godteri, blir han helt hengiven, ler Anders Gaup .

Til vanlig får ikke Dielku godteri. Han propper i seg reinftr i stedet:

- Han er så glad i reinftr. Han bruker å spise sammen med kalvene.

På arbeid i går

Dielku fikk ikke hvile lenge. Allerede i går morges ble han kjørt opp i Ifjordfjellet på sommerbeite.

- Snart begynner vi å samle og merke rein, forteller Gaup.

- Du er ikke redd for at Dielku skal stikke av igjen?

- Det gjør han ikke når han er med reinflokken. De er som søsken for ham.

GJENSYNSGLEDE: Dette bildet er tatt etter at 22-milshunden Dielku ble brakt hjem til Ravdjok utenfor Karasjok på mandag. Laila (8) er tydelig lykkelig over Dielkus hjemkomst. Her er de to sammen med lillebror Lasse på fire og mamma Gerd Eli Gaup.