Hund gikk 22 mil over vidda

21. juli stakk gjeterhunden Dielku av fra familien og hjemmet sitt ved Karasjok. Han var sporløst borte i 17 dager. Men Dielku var ikke død. Han dukket opp i Alta - etter å ha vandret 22 mil over Finnmarksvidda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Gjensynsgleden ble enorm. Jeg var så sikker på at Dielku var påkjørt og død. Så hadde han travet over vidda i stedet, forteller en overgitt hundeeier Anders Gaup.

- Virket umulig

I helga ble han gjort oppmerksom på en annonse i Finnmark Dagblad. Noen hadde tatt vare på en hund som stemte til beskrivelsen av Dielku (uttales «Djelko»).

Til sammen hadde hunden vært på frifot i to uker, og i forvaring i Alta i tre dager. - Mandag morgen kjørte jeg fra Karasjok til Alta. Jeg hadde en 50/50-følelse. Samtidig virket det umulig at en hund skulle ha travet alene over Finnmarksvidda, forteller Anders Gaup.

Tvilen forsvant ved ankomst. Dielku og Anders gjenkjente hverandre momentant:

- Jeg ble forferdelig glad - også på vegne av kona og våre seks barn. Alle er nært knyttet til Dielku. Han ble opprømt da vi kom - bjeffet og sleiket oss i ansiktet, forteller Anders Gaup.

Lette i dagevis

Dielku (navnet er samisk og betyr svartflekket) var dypt savnet etter forsvinningen 21. juli. Toåringen på fire bein var et etablert familiemedlem, opplært til å gjete familiens reinsdyrflokk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer