SKAMBITT: Kevin (4) ligger fremdeles på sykehus etter angrepet, og har årevis med operasjoner foran seg. Foto: AP / NTB Scanpix
SKAMBITT: Kevin (4) ligger fremdeles på sykehus etter angrepet, og har årevis med operasjoner foran seg. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Hund skambet Kevin (4), får leve etter Facebook-kampanje

Gutten har fått varige ansiktsskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pitbullen Mickey (5) sto i overhengende fare for å bli avlivet etter å ha skambitt fireåringen Kevin i ansiktet og påført ham varige skader. Men etter en omfattende Facebook-kampanje og rettssak er det nå klart at hunden får leve, skriver The Arizona Republic.

Hunden blir imidlertid kastrert, hjørnetennene blir filt ned, og han må bo på et rehabiliteringssenter for hunder resten av livet.

Angrepet bakfra Det var 20. februar det skjebnesvangre skjedde, i Phoenix i Arizona: Kevin, som ble passet av moren til Mickeys eier, kom nær den fasttjorede hunden og ble angrepet bakfra. Pitbullen bet seg fast i guttens ansikt, og voksne som kom til, klarte ikke å få hunden til å slippe taket. Kevin ble hardt kvestet og sendt på sykehus.

Kevin ligger fremdeles på sykehus, med omfattende ansiktsskader, og vil trenge oppfølging i årevis framover. Nå jobber legene med musklene rundt høyre øye, som er fastlåst i lukkeposisjon etter angrepet. I begynnelsen kunne ikke fireåringen spise og måtte få næring intravenøst.

Etter angrepet begjærte så vel Mickeys eier som et voksent vitne til hendelsen pitbullen avlivet. Men historien ble fanget opp av hundeelskere, som i løpet av kort tid fikk mobilisert tusener av Facebook-medlemmer i gruppa Redd Mickey. Pr. dags dato har gruppa nærmere 68 000 medlemmer.

- Uoppmerksomme idioter - Mickey står i fare for å miste livet fordi et barn uten tilsyn gikk inn på Mickeys område mens Mickey koste seg med kjøttbeinet sitt. Barnet prøvde å ta beinet, Mickey prøvde å ta det tilbake og bet barnet i ansiktet, skriver Facebook-gruppa.

Redd Mickey mener hunden blir straffet for å gjøre som hunder gjør, og for «hva barn burde bli opplært til ikke å gjøre». Mange av medlemmene går et skritt lenger og kaller bl.a. Kevins foreldre «uoppmerksomme idioter».

Advokatfirmaet Schill tok den etter hvert så høyprofilerte saken - og utfallet ble altså at Mickey slipper å bøte med livet. Dommer Deborah Griffiths erklærte ham imidlertid farlig, og har gitt advokatene en måned på å finne et rehabiliteringshjem som vil ta imot pitbullen.

- Dette er en tragedie - det er fryktelig for barnet. Men det er mange voksne med ansvar her, sier dommeren.

- Mishandling En sakkyndig sa under rettsforhandligene at Mickey viser tegn på mishandling og vanskjøtsel. At han var bundet til en påle, forsterket følelsen av å måtte beskytte territoriet sitt, og forsterket kampinstinktene. Han viste jaktlyst overfor mindre hunder, og skal ha tatt livet av en valp for sju måneder siden - det burde ha vært et varsko om å holde barn unna.

Rodrigo Silva i fylkesadministrasjonen sier det hele handler om ansvarlig dyrehold, og hva som skjer dersom dyret ikke blir korrekt oppforstret. Han peker spesielt på utvelgelsen av raser.

- Det er rett og slett uvitende utvelgelse av hunder som plasserer disse hundene i en situasjon hvor de skader noen, sier han til The Arizona Republic.

Selv om Mickey nå får leve, blir tusenvis av farlige hunder avlivet bare i delstaten Arizona. Bare i Hjemfylket Maricopa blir 450 hunder avlivet hver måned - 13 per dag.

Det er den ideelle organisasjonen The Lexus Project som vil betale for Mickeys livslange opphold på rehabiliteringssenteret.

SLIPPER Å DØ: Retten har bestemt at Mickey (5) får leve, men erklærer ham farlig. Han må leve resten av livet på et rehabiliteringssenter, får filt ned hjørnetennene og blir kastrert. Foto: Privat
SLIPPER Å DØ: Retten har bestemt at Mickey (5) får leve, men erklærer ham farlig. Han må leve resten av livet på et rehabiliteringssenter, får filt ned hjørnetennene og blir kastrert. Foto: Privat Vis mer