Hunde-DNA kan løse eksem-gåten

Genfunn gir håp om bedre behandling for tusenvis som lider av den plagsomme hudsykdommen.

FORSKERFUNN: Genfunn i hunder gir forskere bedre forståelse av utviklingen av eksem.
Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien/NTB Scanpix
FORSKERFUNN: Genfunn i hunder gir forskere bedre forståelse av utviklingen av eksem. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske forskere ved Uppsala universitet har funnet et gen i hunder som har sammenheng med utviklingen av eksem.

På sikt håper og tror forskerne at dette vil føre til bedre behandling for mennesker som lider av den plagsomme hudsykdommen, melder Health24.com.

Huden til eksemrammede - det være seg hunder eller mennesker - blir lett irritert av allergener som pollen, husmidd og visse matvarer. Irritasjonen fører til sterk kløe og oppripet hud som er svært sårbar for infeksjoner.

Genfunn I studien, som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLos Genetics, har forskerne undersøkt DNA hos schæferhunder. De fant genet PKP-2 i et genetisk område som er knyttet til eksemlidelse.

Dette genet produserer et protein som er viktig for dannelse og riktig funksjon i hudstrukturen. Forskerne mener funnet innebærer at en unormal hudbarriere er en risikofaktor for utviklingen av eksem.

- Ved hjelp av hundeeiere, har vi samlet et unikt DNA-materiale fra syke og friske hunder. Gjennom dette materialet, har vi fått innsikt i genetikken bak atopisk eksem, sier stipendiat Katarina Tengvall ved Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi på Uppsala universitet.

10-30 prosent rammet Mellom 10 og 30 prosent av mennesker og opp til 10 prosent av hunder sliter med eksem, skriver Health24.com. Schæferhunder er spesielt utsatt for hudsykdommen etter mange år med mye innavl.

I Skandinavia har mellom ti og femten prosent av alle barn atopisk eksem i kortere eller lengre perioder av barndommen.

Med utgangspunkt i hundeforsøkene, vil de svenske forskerne nå ta hudprøver av og teste DNA hos mennesker. De vil også se hva de kan finne i andre hunderaser.

Forskerne har grunn til å tro at genfunnet de gjorde hos schæfere kan gi viktig lærdom om eksem hos mennesker. En annen nylig publisert studie har funnet at genet filaggrin i hudbarrieren hos mennesker gjør seg gjeldende ved eksemlidelser. Genet PKP-2 som de svenske forskerne nå har funnet i hunder, er også et gen i hudbarrieren.

- Har håp - Vi har håp om at det vi har funnet hos schæfere også er viktig for utviklingen av eksem hos mennesker. Funnene våre kan gi viktige hint om hvordan dette henger sammen i mennesket, sier forsker Katarina Tengvall til Dagbladet.

Hun understreker at den genetiske bakgrunnen hos mennesker er mer kompleks enn hos hunder.

- Derfor er det lettere å lokalisere genområder i hunder som bærer risikogener for sykdom, påpeker Tengvall.

FORSKERHÅP: Stipendiat Katarina Tengvall ved Uppsala universitet håper deres genfunn i hunder på sikt vil føre til bedre behandlingstilbud for dem som er rammet av eksem. Foto: Markus Tengvall
FORSKERHÅP: Stipendiat Katarina Tengvall ved Uppsala universitet håper deres genfunn i hunder på sikt vil føre til bedre behandlingstilbud for dem som er rammet av eksem. Foto: Markus Tengvall Vis mer