Den mystiske hundedøden

Hundedøden: - Styrker mistanken

Veterinærinstituttet leter fortsatt etter årsaken til at 43 hunder døde i høst, men er styrket i mistanken om at en enkelt tarmbakterie har spilt en helt sentral rolle.

LETER ETTER SVARET: Veterinær og overingeniør Ingunn Ruud tar i mot en av de mange døde hundene som ankom Veterinærinstituttets obduksjonssal i Oslo i september. Foto: Jørn H. Moen
LETER ETTER SVARET: Veterinær og overingeniør Ingunn Ruud tar i mot en av de mange døde hundene som ankom Veterinærinstituttets obduksjonssal i Oslo i september. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

43 hunder døde og mer enn 200 ble akutt syke da en mystisk sykdom rammet hunder over hele landet i august og september. I løpet av høsten har forskerne ved Veterinærinstituttet i Oslo kommet nærmere en løsning, uten at de foreløpig har vært i stand til å sette to streker under svaret, sier Hannah Joan Jørgensen. Hun har vært sentral i arbeidet med å finne den bakenforliggende årsaken til at så mange hunder ble syke, og i mange tilfeller også døde i løpet av et kort sykdomsleie.

Styrket mistanke om felles smittekilde

- Det var naturlig å mistenke at hundene ble eksponert for en eller annen form for felles smittekilde, for eksempel vann eller fôr. Vi har lett intenst etter mulige smittekilder, men foreløpig uten å komme i mål. Nå viser genetiske analyser av bakteriene fra hundetarmen at bakteriene er så nært beslektet at det kan se ut som de stammer fra samme smittekilde. Det er for tidlig å konkludere, men det styrker i alle fall mistanken vår om en felles smittekilde.

- Vi er i en situasjon der vi har obdusert en god del hunder, og den samme bakterien, Providencia alcalifaciens, er funnet i de aller fleste obduserte hundene. Bakterien er også oppdaget i et påfallende stort antall av de syke hundene som har hatt diaré, sier Jørgensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.