Hundedøden: Nye prøver gir ikke svar

De nye prøvene gir ikke svar på årsaken til den akutte hundesykdommen, men Veterinærinstituttet mener de nå kan utelukke noen mulige årsaker.

UKJENT ÅRSAK: I en ny oppdatering tirsdag opplyser Veterinærinstituttet at de ennå ikke vet hva som er årsaken til at et tjuetall hunder har dødd. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
UKJENT ÅRSAK: I en ny oppdatering tirsdag opplyser Veterinærinstituttet at de ennå ikke vet hva som er årsaken til at et tjuetall hunder har dødd. Illustrasjonsfoto: ShutterstockVis mer

Veterinærinstituttet har fortsatt ikke svar på hva som er årsaken til den akutte hundesykdommen som skremmer hundeeiere over hele landet.

Nye prøver fra Veterinærinstituttet svarer ikke på hvorfor hunder dør, men instituttet mener at de nå kan utelukke noen mulige årsaker.

Det var NRK som omtalte saken først.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

26 døde hunder

Instituttet mener det ikke er sannsynlig at årsaken er algeforgiftning, og tror heller ikke det er flåttbårne sykdommer, miltbrann og harepest.

I alt har 26 hunder over hele landet dødd etter blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene.

- Veterinærinstituttet har i dag obdusert en hund fra Sogn og Fjordane. Den viser samme tegn på blodig tarmbetennelse som de andre tilfellene. De to hundene som ble obdusert i går, er også positive for bakterien Providencia alcalifaciens, heter det i pressemeldingen.

Veterinærinstituttet vil fortsette med obduksjoner og laboratorieanalyser. Det opplyses om at flere hunder er på vei til obduksjon, og ytterligere prøvesvar vil foreligge de påfølgende dagene

Ett nytt sykdomstilfelle

Siden mandag har Mattilsynet mottatt én ny melding på en hund som er syk, skrev VG tidligere i dag. Det har kommet færre meldinger om hunder med moderate symptomer, opplyser Mattilsynet på egne nettsider.

Hunden har tilholdssted i Østfold. Det er også meldt inn syke hunder i Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Sogn og Fjordane.

Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet har tidligere uttalt til Dagbladet at hun aldri har opplevd liknende.

- Dette er friske, flotte hunder der eieren observerer at de veldig fort får et alvorlig sykdomsbilde. Det er både i forhold til hvor fort dette kommer og at hundene blir brått veldig, veldig dårlige. Det er veldig dramatisk, sa Jarp til Dagbladet.

To bakterier

Før helgen skrev Dagbladet at felles for de hundene som er obdusert, er at alle har hatt et akutt og alvorlig sykdomsforløp. Hos alle er det funnet to spesifikke bakterier som kan skape diare, sammen eller hver for seg. Veterinærinstituttet vet imidlertid ikke om dette er en direkte årsak til sykdommen.

Disse bakteriene er Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens. Sistnevnte er en veldig vanlig bakterie som finnes i oss alle, men her er det snakk om en stor mengde av den.

Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet, bekrefter overfor Dagbladet søndag at fôr er en av de mange mulighetene de nå ser på som kan ha forårsaket den alvorlige hundesykdommen som sprer seg i landet.

- Men så langt har ingen spesielle fôrtyper skilt seg ut, og det er derfor heller ikke blitt gjort analyser på dette området ennå, sa han til Dagbladet.