Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fly med hund:

Hundedrama på fly, Norwegian beklager: - Må ha vært ganske vill panikk

«Jeg er så forbanna! Her stoler vi på at dere skal gjøre jobben deres, og sender min kjære hund i flybur på deres fly», skriver den frustrerte hundeeieren på Norwegians Facebook-side. 

DRAMATISK FLYTUR: Flyturen Synnøve Bjørgum (25) og hunden Daik (5) hadde sammen fra Evenes til Gardermoen på onsdag ble noe annet enn ventet, da hunden kom seg ut av buret. Norwegian vil nå finne ut om det var hundens styrke eller for dårlig sikring som var grunnen til dette. Foto: Privat
DRAMATISK FLYTUR: Flyturen Synnøve Bjørgum (25) og hunden Daik (5) hadde sammen fra Evenes til Gardermoen på onsdag ble noe annet enn ventet, da hunden kom seg ut av buret. Norwegian vil nå finne ut om det var hundens styrke eller for dårlig sikring som var grunnen til dette. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyturen ble alt annet en ventet da Marit Ånes (21) fra Harstad sendte grønlandshunden Daik (5) ut for å fly for første gang på onsdag.

Hundeburet ble slengt rundt i lasterommet helt til det ble ødelagt og hunden kom seg ut. Hundeeier raser nå mot Norwegian i et innlegg på deres Facebook-side, som skaper stort engasjement.

På ett døgn har innlegget blitt delt over 2 500 ganger og 10 000 har likt det.

- Norwegian, jeg er så skuffet, og vil aldri kunne stole på dere med noen av mine hunder igjen. Her er forresten et bilde av hunden dere truet med å drepe, min kjære Daik, skriver hun.

- Måtte hente hunden før den ble skutt

Det var venninna hennes, Synnøve Bjørgum (25) fra Voss, som skulle fly sammen med hunden fra Evenes og til Gardermoen. Hun jobber på et hotell i Jotunheimen og skulle låne hunden for å trene med den, før de sammen skal gå Norge på langs fra 1. mai.

Bjørgum reiste til Harstad for å fly sammen med hunden tilbake til Gardermoen.

Da hun gikk ut av flyet på Gardermoen fikk hun beskjed om at hun måtte komme og roe ned hunden, som hadde kommet seg ut av buret og sprang løpsk inne i flyets lasterom.

- Jeg fikk beskjed om at hvis jeg ikke henter hunden med en gang, så kan den komme seg ut på rullebanen og bli skutt, sier Bjørgum til Dagbladet.

Buret skal, ifølge Bjørgum, ha blitt slitt fra veggen det var festet til og hunden ble slengt rundt. Daik ble da så skremt at klørne hans stakk hull i buret.

UT AV BURET: Daik på fem og et halvt år kom seg ut av buret i lasterommet på flyet. Foto: Privat
UT AV BURET: Daik på fem og et halvt år kom seg ut av buret i lasterommet på flyet. Foto: Privat Vis mer

Buret i hard plast ble kjøpt i Harstad samme dag for 2 500 kroner og var godkjent for å fly. Selv betalte hun 600 kroner for å frakte hunden og 1 500 for billetter til seg selv tur-retur.

«Hvordan kan dere true med å skyte en hund, fordi DERE ikke har gjort jobben med å sikre buret skikkelig. Når i tillegg venninnen min spør om dette skjer ofte ler DERE og sier JA», er noe av det den frustrerte hundeeieren skriver i Facebook-innlegget.

Hun sier i ettertid at forargelsen i Facebook-innlegget var basert på erfaringen til venninna, men også tidligere historier hun hadde lest om.

Norge på langs

Bjørgum fikk krype inn og roet ned hunden, men hun undrer seg over hva som kunne skjedd dersom hunden ikke hadde kjent til Bjørgum og kommet seg ut av flyet.

- Det var veldig langt ned. Det var bra jobba av bakkemannskapet, men de var ikke hundekyndige. Hvorfor blir det ikke brukt bedøvelsespiler om det skal skytes på hund som kommer seg ut på området?, spør hun.

- Vet du at dette ikke var snakk om bedøvelsespil?

- Han sa skutt og for meg betyr skutt å dø, når ikke noe annet blir konkretisert.

Grønlandshunden Daik er fem og et halvt år gammel og har aldri flydd før. Likevel har han reist rundt i Skandinavia og er en topptrent trekkhund som har deltatt i flere løp.

For to uker siden tok han VM sølv under langdistansekjøring på 300 kilometer i Särna i Sverige. Fra 1. mai skal Bjørgum gå Norge på langs sammen med Daik og en annen venninne.

TREKKHUND: Marit Ånes og hunden Daik tok VM sølv under langdistansekjøring i Sverige for to uker siden. Foto: Privat
TREKKHUND: Marit Ånes og hunden Daik tok VM sølv under langdistansekjøring i Sverige for to uker siden. Foto: Privat Vis mer

- Vi beklager

Like etter hendelsen på flyet gikk Bjørgum til servicedesken, viste det ødelagte buret og spurte om å få det refundert. Det ble skrevet en skademelding, men det var ikke før etter innlegget til Ånes på Facebook at Norwegian tok kontakt med jentene.

- Jeg reagerer på måten de ikke tar noe på alvor før det kommer ut en post på Facebook, sier Bjørgum.

Norwegian informerte hundeeier torsdag morgen om at de får refundert penger både for passasjer og hundens flybillett, i tillegg til utgiften på buret.

Flyselskapet skriver i en e-post til Dagbladet at det var ubehagelig å høre hva som skjedde i denne situasjonen.

- Vi er i tett dialog med både Daiks eier og personen som reiste med ham. Vi har fått beskjed om at Daik holder på å komme seg etter denne ubehagelige opplevelsen, noe vi er glade for å høre. Vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe til, slik at han kommer tilbake i toppform, sier Daniel Kirchhoff, presseansvarlig i Norwegian.

FLY: Marit Ånes synes det er synd at hunden ikke hadde det bra under reisen, nå vil hun ikke fly med hundene sine igjen. Foto: Privat
FLY: Marit Ånes synes det er synd at hunden ikke hadde det bra under reisen, nå vil hun ikke fly med hundene sine igjen. Foto: Privat Vis mer

Han skal ha vært i dialog med Evenes flyplass og fått beskjed om at buret ble lastet og godt fastspent etter gjeldende regler og av erfarne personer.

- Om Daik, som er en kraftig hund, har lyktes i å komme seg løs ved hjelp av kraft eller om det er andre årsaker til denne beklagelige situasjonen, må vi se om vi kan finne nærmere svar på, sier han, og fortsetter:

- Uansett årsak så er det ingen tvil om at dette har vært en meget ubehagelig og skremmende opplevelse for hunden, eieren og passasjeren som reiste med Daik. Vi beklager denne situasjonen på det sterkeste og gjør hva vi kan for å ivareta de berørte.

Torsdag var Bjørgum på en legesjekk med hunden Daik. Ifølge hun var dyrelegen overraska over hvordan formen til hunden var, med tanke på hva som hadde skjedd.

- Han var litt stiv i den ene bakfoten, men det var ikke rart med tanke på hva han hadde gått gjennom, sier hun.

Uakseptabelt språk

Norwegians pressetalsmann reagerer på at det angivelig skal ha blitt brukt en uakseptabel språkbruk overfor passasjeren som reiste med Daik.

- Skulle dette være skjedd, så kan vi ikke gjøre annet enn å beklage. Vi vil følge opp dette, sier Kirchhoff.

Han legger til at det flyr tusenvis av dyr med Norwegian hver måned og at det skjer meget sjeldent at de mottar tilbakemeldinger som dette.

- For å ivareta sikkerheten har vi klare og faste rutiner for håndtering av levende dyr i henhold til internasjonale standarder. Dette inkluderer rutiner omkring hvordan buret skal utformes, hvordan buret skal transporteres, og viktigst av alt, at dyret har det bra, sier han.

- Hva skjer om en hund kommer seg ut på rullebanen?

- På grunn av flysikkerheten må vi sørge for at dyr som kommer seg inn på området blir fjernet. Det har aldri skjedd før at en hund har blitt skutt på Oslo lufthavn, vi vil alltid først sette inn ressurser på å lete etter dyret og fange det. Det hender fra tid til annen at dyr forviller seg inn på området, og da blir de fanget og fjernet. Dersom situasjonen skaper en akutt fare for flysikkerheten må vi iverksette tiltak, og da kan det å skyte dyret bli konsekvensen, svarer Gurli Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor.

- Er det da snakk om et skikkelig skudd eller skudd med bedøvelsespil?

- Kun veterinær har tillatelse til å bruke bedøvelsespiler. Men det er viktig å understreke at vi aldri før har skutt en hund på Oslo lufthavn, så dette er ikke en veldig aktuell problemstilling, svarer hun.

Gjennomgått rapport

Fredag informerer Norwegian Dagbladet om at en rapport etter hendelsen er kommet inn, hvor det fremgår at buret i lasterommet hele tiden var forsvarlig fastspent til bakkemannskapet åpnet lasterommet på Oslo Lufthavn.

- Til gjengjeld var døra på buret løsrevet og lå inne i buret. Dette indikerer at Daik, som er en kraftig hund, selv har bitt i gitteret og klart å rive det løs med makt. Dette gjør selvfølgelig ikke situasjonen mindre ubehagelig for hunden, skriver pressetalsmann i Norwegian til Dagbladet.

Når det gjelder dialogen Bjørgum hadde med bakkemannskapet skal dette, ifølge rapporten, blitt tatt ut av kontekst.

- Kommentaren ble sagt i forbindelse med at kvinnen ble varslet for å hindre at Daik ikke plutselig kom ut på transportbåndet. Da kunne konsekvensen i verste tilfellet blitt veldig kritisk, dersom hunden hadde blitt en fare for flysikkerheten, skriver han.

Vil ikke fly mer

Til tross for at jentene nå får pengene tilbake, sier Ånes at hun ikke ønsker å fly med noen av de åtte hundene sine igjen.

- Jeg tenker på alt hunden må ha gjennomgått. Det må ha vært ganske vill panikk. Det her må ikke skje igjen, det var flaks at det var min hund som er så sterk i hodet og stødig. Hadde det vært en nervøs hund, så kunne det gått veldig galt, sier Ånes, og fortsetter:

- Det ligger mye logistikk og jobb bak å reise med hund, så da er det dumt at det ikke går fint.

Bjørgum som opplevde flyturen sier hun er glad for å få pengene igjen, men mener det viktigste er at flyselskapet ser på situasjonen med et kritisk blikk, for å se om det er rutiner som burde endres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media