Hundedrap er helt greit

Hundedrapene norske soldater utførte i Kosovo er OK. Forsvaret liker ikke videoen som ble laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): VG avslørte i vinter at norske soldater som tjenestegjorde i Kosovo avlivet hunder på måter som det kunne stilles spørsmålstegn ved. Blant annet var barn vitne til at en hund i bånd ble drept i et boligområd. En annen scene i filmen som fikk navnet «Hot Dog» viser en soldat som skyter en hund på lang avstand med et MP-5-våpen. Det vanlige våpenet å bruke når hunder skulle avlives var haglegevær.

Drapene ble filmet og underholdningsvideoen ble distribuert blant Kosovo-soldater. Saken førte til sterke reaksjoner blant dyrevenner og medlemmer i stortingets forsvarskomite.

Brøt ingen regler

Nå har forsvarets egen granskingskommisjon avlevert sin innstilling i saken. Granskningen viser at soldatene på videoen hverken brøt norske eller internasjonale regler ved hundeavlivingen. Så vel våpenbruk og metoder var i tråd med gjeldende regelverk, slår kommisjonen fast.

Men på et punkt reagerer forsvaret kraftig. Videoopptakene som har en underholdnende tone er krenkende.

Uklokt

Videofilmingen og måten den ble redigert og tilsatt musikk på var ukloke handlinger som bryter med vanlig oppfatning av korrekt militæretisk opptreden. Den gir et feilaktig og skadelig bilde av avdelingens virksomhet, skriver kommisjonen i sin rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer