- Hundedrapene må få følger

De norske Kosovo-soldatene som dreper hunder for moro på en amatørvideo må identifiseres og forfølges, sier rystede medlemmer av Stortingets forsvarskomite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledren for Stortingets forsvarskomite, Marit Nybakk, er overrasket og sjokkert over bildene fra Kosovo som VG dokumenterer i dag.

- Dette er sjokkerende og helt uakseptabelt, sier Nybakk til Dagbladet.no.

Hun er overrasket fordi soldatene i Telemark Bataljon har en veldig høy etisk standard, både når det gjelder undervisning og regelverket de skal følge.

- Dette er derimot brudd på alle etiske kjøreregler i Forsvaret og er handlinger som ikke må gjentas. Jeg velger å tro at dette er et unntakstilfelle, sier Nybakk.

Involverer statsråden

Nybakk varsler et etterspill. I første omgang må forsvaret snarest mulig identifisere soldatene på videoopptaket som sirkulerer blant Kosovo-veteraner.

- Er dette et mannskap som fortsatt er i tjeneste i Kosovo bør de kalles hjem umiddelbart. Uansett, bør dette få følger for soldatene på en eller annen måte, sier Nybakk.

Hun vil kontakte forsvarsminister Kristin Krohn Devold om saken.

Verdisyn

Også SVs forsvarspolitiske talsmann, Kjetil Bjørklund reagerer på videoopptakene og kaller handlingene til soldatene for uakseptable.

- Forsvaret må umiddelbart sørge for å få tak i de som står bak dette og rydde opp. Om dette er en del av den autoriserte avlivingen forsvaret har foretatt i Kosovo, så har disse soldatene, slik jeg har fått det referert, gått langt ut over sitt mandat, sier Bjørklund til Dagbladet.no.

Han mener at de som lager underholdningsvideo ut av hundedrap har et merkelig verdisyn og han håper ikke det er mye av slikt verdisyn i forsvaret.

- Vi kan ikke ha soldater med et slikt verdisyn som kommer fram i videoen i krigsområder. Det kan bidra til å forsterke konflikten, sier Bjørklund.

Tror du disse handlingen kan svekke Norges omdømme som aktør i internasjonal operasjoner.

- Det er det for tidlig å si, men forsvaret må umiddelbart rydde opp i denne saken, sier Bjørklund.

Kjedelig tjeneste

Stabsprest Bård Mæland hos Feltprosten har vært i Kosovo flere ganger og blant annet intervjuet soldater om tjenesten. Han sier til VG at man ikke bør bli forskrekket over at enkelte soldater driver «lystskyting» av hunder. Han sier at soldater får behov for noe mer action i en kjedelig hverdag.

- Det bør man bli forskrekket over, uansett hva, sier lederen i forsvarskomiteen.

- Hvis noen har et behov for action utover det en tjenete i krigsområder kan dekke, må det tas ut på andre måter å skyte hunder slik det gjøres på videoen som nå er blitt kjent, sier Kjetil Bjørklund.

- Det videoen viser er noe helt annet enn å skyte løshunder som kan infisere folk. Det er en pålagt jobb som soldater har utført. Dette er noe helt annet, sier Nybakk til Dagbladet.no.

KONSEKVENSER: Leder i forsvarskomiteen raser og krever at soldatene som dreper hunder på videoen må forfølges.