Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundeeiere cowboyer

-I dag har bufeet bedre rettsvern enn små barn. En ny lov om hundehold må inneholde klare regler som gir mennesker godt rettsvern, sier stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her i landet er jakt, hund og fast eiendom like hellig som cowboyens pistol, sier han.

- Jeg er ganske sikker på at Stortinget kommer til å vedta en lov med klargjøringer rundt hundehold, sier han.

Folk flest enig

Stortingsrepresentant Storberget mener at politiet må få klar hjemmel til å gripe inn mot hunder når det har skjedd skader på mennesker. Dessuten må alle få rett til å gripe inn når noen er i akutt fare.

- Jeg har ikke møtt så mange mennesker som er uenig i dette synspunktet, sier han.

Storberget er jurist og kjenner problemstillingene godt fra sin tid som forsvarer i rettssaker der bufeets rettigheter har stått i sentrum.

Han mener dette er et felt hvor samfunnet ikke taper på å ha klare hjemler for hvordan man skal reagere.

- Vi har en lov som gir rett til å skyte når hønsehauken sitter på høna, men når bikkjer angriper barn, er hjemmelen ikke så klar, sier Storberget.

Han mener at en del hundeeiere må skjerpe seg og forstå at det er behov for klare holdninger til hundehold.

Lovforslag

Justisdepartementet arbeider med den nye lovteksten etter at forslaget til ny lov har vært ute på høring. Resultatene blir nå systematisert og bearbeidet før justisminister Odd Einar Dørum (V) får lovforslaget til behandling.

Lovrådgiver Atle Torvund i Justisdepartementet sier til NTB at departementet driver en lovteknisk opprydding rundt hund og sikkerhet.

Det møysommelige arbeidet med å vurdere og tilrettelegge høringsuttalelser og utarbeide lovteksten tar tid. Etter behandling av justisminister og regjering, blir lovforslaget sendt til Stortinget.

- Det kommer neppe til å skje før til høsten, sier rådgiver Torvund.

Dermed kan Stortinget få saken til behandling en gang i løpet av neste år.

(NTB-Kari Westengen)

Hele Norges coronakart