Hundeeieren innlagt på sykehus

Den 48 år gamle kvinnen som er tiltalt etter hundetragedien på Vest-Torpa, ble natt til i dag innlagt på psykiatrisk sykehus. Rettssaken mot kvinnen blir trolig utsatt på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at hovedforhandlingene blir utsatt på nytt. Selv om påtalemyndigheten vil strekke seg langt, frykter jeg det nå vil gå måneder før hovedforhandlingene begynner, sier aktor i saken, politiinspektør i Vestoppland politidistrikt, Atle Roll-Matthiesen til NTB.

Den 48 år gamle kvinnen er tiltalt for overtredelse av dyrevernloven og brudd på viltloven. Hun er også tiltalt for farlig hundehold i forbindelse med den tragiske hendelsen på Vest-Torpa 31. januar i fjor, der sju år gamle Johannes Åsheim ble drept av bitt fra en eller flere hunder. Hundene var en del av tiltaltes hundeflokk på 25 hunder.

Da rettssaken startet i Hadeland og Land tingrett mandag ble hovedforhandlingene utsatt til onsdag fordi den 48 år gamle kvinnen var sykmeldt med influensa.

Gyldig fravær?

Både aktor og bistandsadvokaten til Johannes Åsheims foreldre, Tor Erling Staff, ga i retten uttrykk for at tiltalte ikke hadde gyldig fravær og gikk imot utsettelse av saken. Retten fant at tiltalte skulle få sin fysiske og psykiske tilstand undersøkt av en politilege, for å fastslå om og når hun vil kunne møte i retten.

- Kvinnen ble i dag innlagt på psykiatrisk sykehus, uten at politilegen fikk undersøkt henne. Av dette er vi nødt til å slutte at hennes fravær i retten mandag var gyldig, sier Roll-Matthiesen.

Hennes forsvarer, John M. Hammervoll, var på vei til sykehuset for å besøke sin klient da NTB var i kontakt med ham tirsdag ettermiddag.

- Dersom det kjøres sak nå, legger man hennes psykiske helse i en pott og gambler på at det skal gå bra. Hun har ikke bodd i Dokka siden den tragiske hendelsen, og sier at en åstedsbefaring vinterstid vil være en altfor stor belastning for henne. Det må da være bedre å vente til våren, når snøen er borte og minnene ikke så sterke, sier Hammervoll.

Den 48 år gamle kvinnen beskrives som lettere psykisk utviklingshemmet, og skal ha lidd av depresjoner etter hundedrapet på Vest-Torpa.

Stor belastning

Belastningen er stor også for foreldrene til Johannes Åsheim. Faren, Roger Åsheim, har bare ett ønske i forbindelse med den forestående rettssaken.

- Vi vil bare få det overstått. Rettssaken vil bringe så mye opp igjen, og etter det håper vi å kunne gå videre, sa Roger Åsheim mandag til NTB.

Åsheim sier det blir tungt hvis rettssaken nå blir utsatt i lang tid.

- Det er en belastning å vente. Nå har det gått nesten ett år siden Johannes ble borte, og vi venter fremdeles på en dom vi kan leve med, for så å få det hele på avstand.

Huset der hundene som tok livet av Johannes hadde tilholdssted, står tomt. Hver dag må familien Åsheim for å komme til sitt eget hus, kjøre over stedet der sønnen ble funnet drept.

- Uansett utfall av rettssaken, så har denne saken kun tapere. Jeg håper at vi unngår at noe lignende skjer i fremtiden, sier faren.

(NTB)