Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundeeieren må svare for seg i retten likevel

Statsadvokaten refser Sør-Øst politidistrikt for håndteringen av saken til Knerten og Viper.

 I RETTEN LIKEVEL:  Den tidligere eieren må svare for behandlingen av huskyene Knerten og Viper i retten likevel - etter pålegg fra Oslo statsadvokatembeter. De siste månedene har hundene vært omplassert. Foto: Dyrebeskyttelsen.
I RETTEN LIKEVEL: Den tidligere eieren må svare for behandlingen av huskyene Knerten og Viper i retten likevel - etter pålegg fra Oslo statsadvokatembeter. De siste månedene har hundene vært omplassert. Foto: Dyrebeskyttelsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundeeieren som ble anmeldt for mishandling og vanskjøtsel av to hunder, slipper likevel ikke så billig unna som politiet hadde innstilt på.

Et forelegg var mest praktisk, mente politiet.

Mattilsynet reagerte først med å omplassere de to hundene, mens politiadvokat Ingunn Hodne i Sør-Øst politidistrikt valgte å la mannen slippe å svare for seg i retten av såkalte «prosessøkonomiske hensyn».

Hundeeieren er tiltalt for flere andre forhold, som fyllekjøring, vinningskriminalitet og brudd på narkotikalovgivingen.

En tiltale på toppen for dyremishandling ville kunne ført til utsettelse av straffesaken mot mannen.

- Vår vurdering går på hvorvidt det er prosessøkonomisk forsvarlig å utsette en større hovedforhandling, sa politiadvokat Hodne til Dagbladet tidligere i uka.

Reagerte på tre dager
Det er blant annet innkalt 28 vitner på dato for den opprinnelige straffesaken. Og politijuristen vurderte at en forsinkende tiltale på toppen for dyremishandling, ikke ville gjøre noen forskjell for samlet straffeutmåling.

Tre dager seinere har Oslo statsadvokatembeter beordret Sør-Øst politidistrikt til å omgjøre den beslutningen.

«Saken returneres politiet for opphevelse av saksavgjørelsen, og politiet bes sende saken inn på ny med forslag om tiltalte», skriver statsadvokat Asbjørg Lykkjen i et brev datert torsdag.

Det var Dyrebeskyttelsen i Kongsberg som anmeldte hundeeierens håndtering av huskyene Knerten (5) og Viper (10).

- Bare skinn og bein
- De hadde verken for eller vann, og sto bundet utendørs uten ly for vær og vind. Tispa skulle ha valper og var bare skinn og bein, sa lederen Hannah Jensen Nesse til lokalavisa Laagendalsposten, som først omtalte saken.

- Mens Dyrebeskyttelsen var der, sparket og slo han begge hundene, og den dag i dag ser vi at de kryper sammen når man løfter hånden eller tar på seg jakka for fort. Det gjør ikke hunder som ikke er blitt slått, sa Nesse til Dagbladet tidligere i uka.

Hun reagerte på at politiet gjorde det motsatte av de selv omtaler på sin hjemmeside om å bruke mer ressurser på å hjelpe dyr.

- Prioritert saksområde
Det gjør også statsadvokaten i sin instruks om å gjøre om beslutningen.

«Den aktuelle saken gjelder brudd på dyrevelferslovens paragraf 37 på strafferamme på mer enn ett år, og påtalekompetansen tilligger statsadvokaten. Det vises til at brudd på dyrevelferdsloven er et prioritert saksområde, jevnfør Riksadvokatens rundskriv, samt at domstolene har foretatt en vesentlig skjerping av straffeutmålingen i denne typer saker», skriver statsadvokat Asbjørg Lykkjen.

Fredag ettermiddag var det ikke klart om pålegget vil få praktiske konsekvenser for gjennomføringen av straffesaken.

Hele Norges coronakart