Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hundeeieren samtykket ikke i avlivning

Den 47 år gamle kvinnen som eide drapshundene, samtykket ikke i at alle de 26 hundene skulle avlives. Hun ba spesielt om at en hund måtte spares.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eieren av de 26 hundene som ble avlivet etter tragedien i Vest-Torpa torsdag, samtykket ikke i at samtlige hunder kunne avlives, opplyser hennes advokat.

- Det står helt klart at hundeeieren ikke ga noe slikt samtykke, sier advokatfullmektig John M. Hammervoll til NTB.

Han bistår den 47 år gamle kvinnen som eier de fire hundene som tok livet av sju år gamle Johannes Åsheim da han var på vei hjem fra skolen.

På en pressekonferanse på Dokka torsdag opplyste politiet at kvinnen hadde gitt et slikt samtykke, noe hundeeieren selv bestrider.

Det totale antallet hunder som ble avlivet, er nå justert opp til 26.

- Gikk fort

- Min klient framholder at hun overfor politiet ga uttrykk forståelse for at hundene som angrep gutten måtte avlives. Men hun stilte spørsmål ved om det var nødvendig å drepe alle hundene, og hun ba spesielt om at en schæfer hun hadde et særlig godt forhold til måtte bli spart, sier John M. Hammervoll.

Hundene eieren satte størst pris på, befant seg bak lukkede dører inne i 47-åringens bolig da tragedien skjedde. Dette bekrefter politiet. Likevel ble de altså skutt.

- Det kan virke som om at det gikk litt fort for seg den torsdagskvelden, mener Hammervoll, som imidlertid understreker at han fortsatt har for få opplysninger i saken til å kunne kritisere politiets framgangsmåte og arbeid.

- At et menneskeliv er gått tapt, overskygger likevel tross alt avlivingen av hundene, selv om dyrene var eierens beste venner, sier advokatfullmektigen.

Lynsjestemning

Etter det NTB forstår skal kvinnen ha fått inntrykk av at «hvis politiet ikke sørget for å avlive hundene, ville bygdefolket gjøre det».

At en sju år gammel gutt døde på en så grufull måte, avlivingen av hundene, mulighetene for en alvorlig siktelse og følelsen av en slags lynsjestemning i kommunen - alt dette kom på én gang for 47-åringen i løpet av noen timer.

- Hun skjønner på en måte ikke hva som er skjedd, og ba om psykiatrisk hjelp. Hun har holdt seg på rommet sitt etter dette, og det er neppe aktuelt for henne å flytte tilbake til hjemmet sitt i Vest-Torpa, sier John M. Hammervoll til NTB.

Advokatfullmektigen mener det ikke kan bli noen fellende dom mot hans klient dersom påtalemyndigheten reiser straffesak. En domsfellelse for uaktsomt drap forutsetter at hundeeieren burde ha forstått at hundene hennes kunne drepe.

Advokathjelp

- Den påståtte uaktsomheten må også omfatte dødsfølgen, det vil si at det må være en klar sammenheng mellom unnlatelsen av å sikre hundene og det som deretter skjedde. Hvis dette var hunder en visste var i stand til å drepe - noe verken politi eller dyrevern har gjort - ville vi nærmet oss muligheten for en fellende dom, sier Hammervoll.

John M. Hammervoll mener kvinnen omgående etter hendelsen burde fått advokathjelp.

- Hun skal ha blitt gjort kjent med sine rettigheter da hun ble brakt inn til avhør, men sier selv at hun ikke husker dette, opplyser John M. Hammervoll, som vil avvente å kommentere sakens ulike sider inntil han har fått belyst alle sider av saken og sett på forholdene i og rundt hundegården i Vest-Torpa.

(NTB)

Bildetekst(er):

- Hundeeieren ga ikke noe samtykke til at alle hennes hunder kunne avlives, sier advokatfullmektig John M. Hammervoll. (Foto: Erlend Aas, SCANPIX) (Høydebilde)

Hele Norges coronakart