Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundeflokker skaper frykt

I Kautokeino kan du møte flokker på 40- 50 løshunder. Janko (1) angrep Sunna Maret (8) i skolegården. Lensmannen vil ta livet av elghunden. Det vil ikke Sunna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUTOKEINO (Dagbladet): Rundt 30 tilfeller med aggressive eller plagsomme hunder registrerer lensmann i Kautokeino, Nils Henriksen, årlig. Nå har lensmannen, som priser seg lykkelig over den nye hundeloven, bestemt at Janko skal dø. Lensmannen anslår at det går et hundretall hunder løs i kommunesenteret, hunder som egentlig skulle stått i bånd. Tidvis observeres det større hundeflokker. Så mange som 40 og 50 dyr er sett sammen, ifølge lensmannen. Det er når ei tispe har løpetid at flokkene oppstår.

- Bare en valp

Enkelte innbyggere i Kautokeino er så redde for hundene at de ikke tør å gå ut om ettermiddagen.

Sunna Maret Isabell Gaup Utsi (8) er trist. Hun synes det er dumt at elghunden Janko (1) skal avlives, selv om hun ble redd da den kom løpende etter henne i skolegården for snart tre uker siden.

- Han er jo bare en valp. Jeg synes han bør få leve. Noen hadde kastet snø på ham før det skjedde, sier Sunna Maret Gaup Utsi.

Tok affære

Men lensmann Henriksen er uenig. Rett etter hendelsen skrev han avlivingsvarsel til eieren, Roy Karlsen: «Deres hund har angrepet flere av ungene på Kautokeino barneskole, og bitt ei jente slik at hun måtte få legehjelp.».

Eieren er lei seg for det som skjedde. Han tok umiddelbart affære overfor Sunna Maret og foreldrene. Klær ble erstattet, og hunden har siden stått i bånd.

Sunna Maret ble ikke alvorlig skadd. Lege ble konsultert, men jenta trengte ikke behandling.

- Hadde valpen skadet noen alvorlig, ville jeg avlivet ham på stedet, sier Karlsen, som erkjenner at løshunder er et problem.

- Vi er veldig fornøyde med måten vi ble kontaktet på, sier Sunna Marets far, Johan Mathis Gaup, som mener Karlsen, som har anket, fortjener én sjanse til.

40- 50 i flokk

Lensmannen vil ikke kommentere saken. Han slår imidlertid fast at løshunder kan være plagsomme, og at det er for mange av dem i Kautokeino. Han anslår at det totalt er 2500 gjeterhunder i kommunen, som har 3000 innbyggere. I tillegg kommer hushunder.

- Vi har rykket ut noen ganger, men greid å få tak i hundene uten å skyte dem, forteller Henriksen.

I tillegg til de ca. hundre hundene som går løs i bygda, er det mange andre som løper rundt i kommunen.

Gjeterhundene pålegges nemlig ikke båndtvang når de er i arbeid, fordi det ikke er i tråd med samisk sedvane. Men i bygda er det båndtvang.

VENNER: I går møttes Sunna Maret (8) og hunden Janko (1) igjen. De to hadde et ublidt møte for tre uker siden. Nå må hunden kanskje dø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!