Hundehår knyttes til attentatforsøkene

Blodprøvene som politiet har tatt av de to schæferhundene til Per og Veronica Orderud, skal inngå i etterforskningen av attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og Per Paust sommeren 1998. Bakgrunnen er at det ble funnet et hår som trolig stammer fra en hund på et av åstedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håret var klistret til en tapebit.

Oslo-politiet etterforsket først attentatforsøkene, men etter trippeldrapene i kårboligen på Orderud ble de tre forholdene overlatt til Romerike politidistrikt. Det er klart at kriminalpolitiet ser en sammenheng mellom trippeldrapet og attentatforsøkene.

Gjennom blodprøver skal det være mulig å lage en DNA-profil av en hund - som på et menneske - ved hjelp av hårprøver. Per Orderud ble avhørt av Oslo-politiet høsten 1998 om attentatforsøkene. Han nektet enhver befatning med sakene, men uttrykte seg på en måte som etterlot et inntrykk hos etterforskerne av at han visste ting han ikke ville fortelle.

Hadde dynamitt

Blodprøvene, som politiet nå har tatt av schæferhundene Wandi og Ålldi, kan like mye være gjort som et ledd i å avkrefte en eventuell mistanke mot ekteparet i attentatsakene som det motsatte, ifølge Dagbladets kilder.

Kriminalpolitiet har aldri klart å oppklare attentatforsøkene. Det første skjedde i juli, da det ble funnet dynamitt tapet fast til bilen som Anne Paust disponerte. Lars Grønnerød er siktet i forbindelse med dette attentatet. Bakgrunnen er at han hadde dynamitt av samme type som ble funnet under bilen. Dynamitten stammer fra et tyveri i Nittedal.

Grønnerød nektet enhver befatning med attentatet, og hevder at han skulle bruke dynamitten til å sprenge automater. På tidspunktet for attentatforsøket bodde Lars sammen med Kristin Kirkemo, men han kjente verken ekteparet Orderud eller ekteparet Paust.

Beslagla tape

Det andre attentatforsøket skjedde 12. august i bygården i Gabels gate, hvor ekteparet Paust bodde. En eller flere gjerningsmenn forsøkte å sprenge gården i lufta ved hjelp av en lekk propanbeholder. Tragedien ble avverget ved at nå avdøde Per Paust våknet og kjente lukt av propangass. Også da beslagla kriminalteknikerne tape på åstedet.

Etter det Dagbladet får opplyst, fikk forsvarerne i saken kjennskap til hårfunnet på tapen relativt tidlig etter arrestasjonene i trippeldrapssaken, og at det trolig var fra en hund.

Kristin hadde på tidspunktet for attentatforsøkene en schæfer. Den skal nå befinne seg et annet sted i landet, og etter det Dagbladet vet, skal det foreløpig ikke vært tatt blodprøve av den hunden.

Lars Grønnerød har en katt. Den er det ikke tatt blodprøve av.

Politiet vil ikke kommentere saken.