Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hundeloven kunne reddet Johannes

Mandag avgir justiskomiteen sin innstilling til ny hundelov. - Dersom loven hadde blitt vedtatt tidligere kunne sønnen min vært reddet, sier Roger Åsheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si din mening om den nye hundeloven.

Johannes Åsheim (7) ble drept av fire hunder i Vest-Torpa 31. januar i fjor. Hundene inngikk i en flokk på 26 hunder, som ble avlivet etter drapet. Sjuåringens foreldre, Roger og Bente Åsheim sto fram i mediene og sa at sønnens død måtte bidra til strengere regler for hundehold.

- Det er vanskelig å finne noen mening med det som er skjedd, men nå må i hvert fall myndighetene reagere. Lovverket må endres, sa Roger Åsheim til Dagbladet to dager etter at Johannes ble drept.

Pågripe hundeeiere

I dag skriver Dagsavisen at Ap, Frp og SV hadde møter i går for å bli enige om den nye hundeloven, og for å danne flertall for den. Partiene vil øke strafferammen for uaktsomt hundehold fra tre til seks måneder, og åpner for at politiet skal kunne pågripe hundeeiere på stedet og varetektsfengsle dem.

- Seier er et sterkt ord, men vi har i hvert fall nådd fram. Det blir enklere å fjerne farlige hunder, sier Roger Åsheim til Dagbladet.no i dag.

Det vil etter alt å dømme ikke bli tillatt å binde hunden på offentlig sted og forlate den uten tilsyn. Politiet kan pålegge hundeeiere at hundegårder skal sikres, at antallet hunder skal reduseres og at hundene skal ha munnkurv.

Kunne vært reddet

Roger Åsheim understreker at han ikke har lest de endelige formuleringene av lovteksten, men mener Johannes kunne vært reddet hvis hundeloven hadde kommet tidligere.

- Politiet kunne gått inn og sagt at hundeeieren enten måtte skjerpe seg, ellers ville bikkjene bli omplassert eller avlivet. De kunne krevd bedre sikringstiltak. Da ville Johannes vært i live i dag.

Tidligere i dag sendte Tormod Tørstad ut en pressemelding. Sønnen Tord (6) ble drept av en grønlandshund i 1994.

- Vi er spesielt fornøyd med at barn og voksne nå har fått en tilsvarende rettsbeskyttelse mot løse og farlige hunder som sau og annet bufe har hatt i nærmere 80 år. Dersom den nye hundeloven hadde vært vedtatt for ti år siden, ville ikke sønnen min blitt drept i 1994.

- Heller ikke Johannes Åsheim ville ha blitt drept da han gikk av skolebussen 31. januar i fjor. Hundene som drepte barna, hadde bitt barn før, sier han.

Skolebesøk

27. mai skal den nye hundeloven vedtas. Roger Åsheim skal reise rundt til skoler i Oppland for å fortelle skolebarna om sine erfaringer med hunder.

- Vi får ikke høre hvor mange barn som blir reddet av den nye hundeloven, bare om de tilfellene der det går galt. Men vi kan leve i håpet at vi unngår flere tragedier i framtida, sier Åsheim til Dagbladet.no.Si din mening om den nye hundeloven.

<B>KREVDE STRENGERE REGLER: Roger og Bente Åsheim sto fram i mediene og krevde at lovverket måtte endres.
<B>DREPT: Johannes Åsheim ble drept av fire hunder 31. januar i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media