Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hunden Bush skal dø

Et totalt kaos hersket i den palestinske flyktningleiren Bakaa i Jordan i går. Jordanske politistyrker forsøkte å stoppe flere tusen illsinte palestinske demonstranter. Men politiet fikk ikke kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAKAA FLYKTNINGLEIR, AMMAN (Dagbladet): «Bush er i ferd med å drepe det irakiske folket.» «Hunden Bush er en forbryter og vår fiende. Han skal dø.» Dette var bare noen av slagordene til de rasende palestinske flyktningene i Bakaa-leiren i går. Palestinerne kastet tusenvis av steiner mot de jordanske polititroppene som sto i utkanten av leiren.

- Først skal vi befri oss fra våre myndigheter. Når den kampen er vunnet, skal vi ta Bush og amerikanerne, sier en av demonstrantene.

Tåregass

Tårene fosser ut av øynene hans på grunn av de mange tåregassgranatene som det jordanske politiet kaster inn mot demonstrantene.

- Ta bilde av dem, ta bilde av dem! Kong Abdullah og våre myndigheter er noe dritt. De bryr seg ikke om menneskerettigheter og de arresterer folk uten grunn, roper steinkastende palestinere i munnen på hverandre. Flere av dem hyller også Saddam Hussein.

De gjemmer seg i de smale flyktningleirgatene, og springer ut og kaster mer stein så fort den verste tåregassen har lagt seg.

- Dere er jøder, dere er jøder, roper palestinerne.

Politiet skjøt utallige granater med tåregass. Nå kommer de stormende oppover den smale gata som fører inn mot demonstrantene. Men de rundt 100 politimennene skjønner raskt at de umulig kan få kontroll over de overtallige palestinerne, og rykker ut av leiren. De blir stående like utenfor og fortsetter å skyte granater - mens palestinerne kaster stein tilbake.

Frykter kaos

Jordanske myndigheter frykter kaos blant befolkningen på grunn av krigen i Irak. Jordanerne er blant USAs sterkeste allierte blant de arabiske nasjonene, noe innbyggerne misliker. For et par måneder siden ble en amerikansk diplomat skutt og drept i Jordan. Myndighetene slo også ned et opprør i byen Maan seint i fjor.

- Ned med Bush. Ned med Abdullah, roper palestinerne.

Jordanske myndigheter gjorde i går alt for å hindre at utenlandske journalister kom til Bakaa-leiren. Et kinesisk tv-team fikk knust tv-kameraene sine av jordansk politi da de forsøkte å filme demonstrasjonen. Andre journalister ble stoppet på veien. Dagbladet var eneste medium i Bakaa i går, og sneik seg ut bakveien for å hindre at politiet ødela eller beslagla kameraene.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, ble minst to palestinere skadd i kamp mot egne myndigheter i Bakaa-leiren går. Palestinerne sier til Dagbladet at de vil demonstrere mot myndighetene og mot Bush i lang tid framover. Også flere steder i Amman forsøkte innbyggerne å vise sin avsky mot krigen, men massivt politioppbud stoppet demonstrantene.

Tross dette uttalte den jordanske utenriksministeren i går til CNN at det ikke hadde vært antydning til demonstrasjoner i landet.

Jordan var skueplass for voldsomme demonstrasjoner også under Golfkrigen i 1991.

VOLDSOMT: Jordanske myndigheter likte svært dårlig at mediene skulle dekke de voldsomme opptøyene i Bakaa-leiren i Amman i går. Et kinesisk tv-team fikk knust tv-kameraene sine av politi da de forsøkte å filme demonstrasjonen. Andre journalister ble stoppet på veien. Dagbladet var eneste medium i Bakaa i går, og sneik seg ut bakveien for å hindre at politiet ødela eller beslagla kameraene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media