TANNPINE: Som hundeeier burde du sjekke tennene til kjæledyret ditt jevnlig, og sørge for at de blir renset, sier eksperter. Foto: Colourbox
TANNPINE: Som hundeeier burde du sjekke tennene til kjæledyret ditt jevnlig, og sørge for at de blir renset, sier eksperter. Foto: ColourboxVis mer

Hunden din kan ha store tannsmerter

Med noen enkle grep kan du redde hunden din fra livslange lidelser, og i verste fall døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En studie i USA, utført av Banfield Pet hospital, der to millioner hunder ble undersøkt, viste det at 78 prosent av dem hadde tannproblemer. Og at eierene i de fleste tilfellene ikke var klar over hva deres kjæledyr sleit med.

Uvitende Veterinær ved Agder dyreklinikk Camilla Lilleholt og Silje Eriksmoen, dyrepleier ved smådyravdelingen på Norges veterinærhøgskole, tror at tallet kan være like høyt her.

- Jeg tror det er mange som ikke vet hvor ille tannhelsen til hunden sin er. Spesielt på små hunder, som får tannstein fortere enn de store, sier Eriksmoen.

Hun forklarer at hunder er svært gode på å skjule smerter, så om du oppdager tannproblemene ved at hunden din endrer adferd, så har problemene ofte kommet svært langt.

Lilleholt forteller at det er viktig å følge med på tennene til hunden, for tannproblemer kan føre til mer alvorlige tilstander, som betennelse i kjevebeinet, hjerteproblemer og i verste fall døden.

Kan bli svært syke Om tannsteinen kommer så langt at tannkjøttet blir trukket opp, så kan bakterier komme inn i blodomløpet, noe som i de verste tilfellene fører til at hunden kan dø.

- Det har vært tilfeller der man tror at tannproblemer er grunnen til at hunder har blitt svært syke, sier Eriksmoen.

Det viktigste du som eier kan gjøre for å unngå slike problemer er enkelt - puss tennene på hunden din.

- Noen tror at hunder ikke trenger tannpuss, men det gjør de. Du kan bruke tannbørste for mennesker, noen tannkremer for mennesker er giftige for hunder, men det fins spesialtannkrem for hunder, som de liker mye bedre, sier Lilleholt.

Store forandringer Et annet viktig poeng med tannpussen er at du som hundeier regelmessig får sjekket munnen og tennene til hunden din.

- Det kan ofte ha skjedd store forandringer i munnen på hunden før eierne skjønner at noe er galt, sier Lilleholt.

Det er ikke alle hundeeiere som ønsker å pusse tennene til hundene sine, og da fins det produkter som forebygger tannstein, og man kan oppsøke veterinærklinikker for å få renset tennene. Hvor ofte hunden burde rense tennene varierer fra hund til hund.

- Ta en titt på munnen i hvert fall en gang i uke. Se at alt er som det skal, ikke noe rødt i tannkjøttet, ingen knekte eller blåfargede tenner, sier dyrepleier Eriksmoen.

Om du oppdager at hunden din har tannstein, så anbefales det ikke å forsøke å fjerne dem selv.

- Hos veterinæren fjernes tannsteinen slik at overflaten på tannen er glatt, om man gjør det hjemme ender det ofte med at tanna får en ru overflate, slik at det er lett for ny tannstein å feste seg, sier Eriksmoen.