HUND ETTER EGG: Emil og to andre hunder lukter seg fram til fugleeggene som ligger i området rundt flystripa i Tromsø. Foto: Jorunn Amundsen.
HUND ETTER EGG: Emil og to andre hunder lukter seg fram til fugleeggene som ligger i området rundt flystripa i Tromsø. Foto: Jorunn Amundsen.Vis mer

Hunden Emil (6) holder flyplassen trygg

Tre hunder har funnet over 700 fugleegg ved flystripa i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Fiskemåke, ærfugl, stokkand og terner hekker  i nærheten av Tromsø lufthavn.

Når de nyklekkede fuglene skal teste fuglene utgjør dette en betydelig sikkerhetsrisiko for flytrafikken til og fra flyplassen, ifølge iTromsø.

De har derfor satt inn et spesialteam for å sørge for sikkerheten.

Tre lundehunder er engasjert for å rydde området for egg.

- Vi fikk forespørsel fra Avinor om det var noen som trente med hund på slikt, men det er jo ikke vanlig. Derfor ble vi veldig overrasket da det viste seg at de visste hva de skulle gjøre, sier matmor Merethe Evenseth til avisa.

Hun forteller til Dagbladet at hundene aldri hadde øvd på egghenting, men at de likevel mestret dette på første forsøk; Allerede den første dagen fant hundene over 100 egg.

Går rett i søk Det er også et arbeid hundene elsker.

- Når vi kommer kjørende ned til området og slipper dem ut er det akkurat som de smiler. De vet eksakt hva de skal gjøre og går rett i søk, sier hun.

Lundehunden er en gammel norsk rase, som har en anatomi som er spesielt egnet til å fange lundefugl. I dag er hunderasen svært sjelden.

- Den mangler det bakerste settet med jeksler, så når det bærer eggene gjør den det uten å knuse dem, forteller Evenseth.

Eggene som samles inn gir de videre til forskere ved Universitetet i Tromsø. Noen av artene de samler fra er rødlistet, men flyplassen har dispensasjon til å fjerne eggene fra sikkerhetssonen, ifølge iTromsø.

Sikkerhet i lufta - Dette er en human måte å gjøre dette på. Disse fuglene er i et område hvor de ikke skal være. Det er snakk om min og din sikkerhet i lufta, understreker Evenseth.

Hun forteller at flyplassen tidligere skjøt fuglene, men at de kom til at det var mer humant å fjerne eggene før de klekket.

- Vi fikk en klage fra Norsk miljøvernforbund som mente vi utryddet fuglelivet her på Langnes, men etter å ha sjekket dette med både jurister og fugleforskere, er jeg trygg på at vi har gjort dette på riktig måte, sier riftssjef ved Tromsø lufthavn Langnes, Svein Idar Henriksen til iTromsø.

FORNØYD: Frøya inspiserer fornøyd fangsten etter en økt i hekkeområdene ved flyplassen. Foto: Privat.
FORNØYD: Frøya inspiserer fornøyd fangsten etter en økt i hekkeområdene ved flyplassen. Foto: Privat. Vis mer