Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hunden er en liten ulv

Hunden har flokk- og jaktinstinkter som kan bli dødelige om dyret ikke holdes under kontroll. - Når den ikke preges til å få respekt for mennesker som unge, blir hunden en liten ulv, sier ekspert Geir Marring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den daglige lederen ved Oslo Hundeskole er en autoritet på hundeatferd og -psykologi, og holder en rekke kurs i lydighet og atferd for hunder og mennesker. Han har god kjennskap til de psykologiske mekanismene som er i spill når hunder angriper og dreper. Han forteller om instinkter og drifter i hundene som driver dem til jaktlek, en lek som kan få tragiske følger.

- Alle typer hunder er flokkdyr, og de har en flokkdrift i seg. En hund alene er en hund, to er en flokk, og hundene jager i flokk, sier Marring til Dagbladet.

Kamplyst

- Innad i en slik flokk vil det være en hund som tar kommandoen. Det er den som setter i gang jaktleken, og de andre følger etter. Dersom gutten i tilfellet fra Dokka har beveget seg, for eksempel begynt å løpe, har jakt- og byttedriften satt inn hos dyrene. Det er en genetisk drift hos hundene. Jo mindre sosialisert hundene er, jo mindre vant de er til mennesker, jo mer ser vi til disse driftene.

Idet en hund biter, slår en «sosial kamplyst» inn hos hundene. Dette er den samme lysten som man ser hos en hund som biter i en ball eller en fille. Føler hunden at den vinner, vokser selvfølelsen dens, og de andre blir med i byttedriften, sier Marring.

Liten ulv

Han påpeker også at dersom hundene har fått leve som flokkdyr til daglig, vil flokk, og jaktinstinktene kunne forsterkes hos dyrene.

- Det behøver ikke være rasen eller blandingen hos hunden som er årsaken til at slike ting skjer. Denne atferden kan man komme til å se hos alle hunderaser som blir satt i slike situasjoner. Dyrene preges når de er mellom tre og tolv uker, da formes de sosialt. Jo mindre de preges av mennesket, jo mer fryktsomme blir de. Når de ikke preges som unger, så blir de som små ulver. Dette er et problem.

De verste hundene

  • Schæferhunden er verstingen på skadelista hos Oslo legevakt. Hit kommer et hundekvestet barn hver eneste uke, året rundt.
  • Barn er ekstra utsatt de farligste bittene: De som rammer hode og ansikt. Fire av ti bittskader hos barn rammer hodet, mot bare ett av ti voksenbitt. Det viser data fra 1042 pasienter, registrert gjennom en toårsperiode.
  • Statistikken viser også at seks av ti angrep skjer uprovosert. Bare fire prosent av hundebittene skyldes at offeret har forsøkt å klappe hunden.

Disse skader flest:

  • Schæfer
  • Rottweiler
  • Dobermann
  • Golden Retriever
  • Dachs

Kilde: Tidsskrift for den Norske Lægeforening.

- Samfunnet er inne i en snillismeperiode når det gjelder å sette krav til dyra. Hunden har samme kromosomtall som ulven, og hund og ulv kan pare seg. Mennesket tror de har fått et leketøy hjemme, og jeg ser ofte dyr med atferdsproblemer. Det behøver ikke bety at det er noe galt med dyret. Eierne må stille krav til hundene sine og sette seg i respekt. Det er ikke noe problem å skape et monster hvis de ønsker det. Fri oppdragelse er ikke ønskelig, verken for hunder eller mennesker, sier Marring.

ADVARER: Daglig leder Geir Marring ved Oslo Hundeskole er ekspert på hundepsykologi. Han mener det er viktig at hundeeiere lærer hunder respekt for mennesker alt i ung alder. Her er han sammen med den belgiske fårehunden Ducha og dachsen Billyboy.
Hele Norges coronakart