Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hunden Kaci gir håp til kreftsyke

DRØBAK (Dagbladet): Den 11 år gamle bearded collien Kaci skulle egentlig vært død. Forsøk med en ny og unik kreftbehandling av Kaci helbredet henne, og har gitt pasienter med beinkreft - osteosarkom - et bedre liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beinkreft hos hunder er som regel så alvorlig at hunden må avlives. Men da det ble konstatert beinkreft hos Kaci fikk matmor Solveig Moberg forespørsel om hunden ville være med på et behandlingsforsøk i regi av Radiumhospitalet og Norges veterinærhøgskole.

- Vi var egentlig aldri i tvil om vi skulle la Kaci være med. Det ble tatt bilder av Kaci og minstegutten Chris sammen, slik at vi skulle ha minnene i tilfelle det skulle gå galt.

At det ikke gikk galt, er Kaci et svært så levende bevis på. Med flagrende pannelugg leker den viltert på plenen, vel uvitende om at hun har vært til stor hjelp for alvorlig kreftsyke.

Målsøkende

Kaci fikk sprøyter med et radioaktivt medikament.

Medikamentet fungerte som en målsøkende rakett. Det fant kreftsvulsten og avga stråledosen fra innsiden.
Behandlingen av Kaci var vellykket, og dermed var det duket for å sette i gang behandlingen av mennesker.

- Vi var glade for å få beholde hunden som vi var så glade i, men det er også godt å vite at dette har ført til en forbedret kreftbehandling for mennesker, sier matmor Solveig Moberg.

Kacis beinkreft er en sykdom helt lik den som også mennesker kan få.

Bearded collien fra Drøbak ble en viktig brubygger mellom eksperimentell medisin og direkte behandling av pasienter.

Unikt samarbeid

Det er seksjonsoverlege ved Radiumhospitalet, Øyvind Bruland, og professor Lars Moe ved Norges veterinærhøgskole som står bak den unike kreftbehandlingen.

Resultatene fra Norge har vakt betydelig oppsikt utenfor landets grenser.

- Uten hunder som Kaci, hadde vi aldri kommet så langt med forsøkene som vi nå er. I stedet ville ha vært nødt til i årevis påført stadig nye forsøksdyr kreft for å skaffe oss forståelse for hvordan behandlingen virker, sier Bruland.

Hunden Kaci og eieren Solveig Moberg
Hele Norges coronakart