Hunden Lykke funnet død i felle

Den ni måneder gamle hundens liv endte her. Klart brudd på regelverket, sier Miljødirektoratet.

DØDE: Den ni måneder gamle hunden Lykke døde etter å ha satt seg fast i ei felle mandag 12. april. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige mandag forsvant hunden Lykke (9 mnd.) og kom aldri tilbake. Hunden hadde klart å åpne ytterdøra selv, og to timer seinere fant matfar henne, død i ei felle.

- Det var helt forferdelig. Etterpå fikk vi vite at gudfaren min hadde hørt et hyl rundt klokka halv seks, før det så ble helt stille. Så vi håper bare at hun døde momentant, sier Therese Ingebrigtsen til iFinnmark, som omtalte saken først.

Ingebrigtsen forteller til Dagbladet at hun hadde gitt Lykke i gave til sin far, som bor i Alta. Lykke var det nye tilskuddet i familien som skulle være en kompis til den 12 år gamle familiehunden Akita.

- Lykke skulle være der for pappa når Akita går bort. Hun var en bursdagsgave fra meg til pappa. Hun var med på alt og levde et fint liv. Hun hadde virkelig en personlighet, og var en lærevillig og smart hund, sier Ingebrigtsen.

Vil advare andre

Men Lykke kom seg ut og fant veien til et fiskebruk i nærheten. Der hadde hun gått i fella, som hadde gått løs over hodet hennes, forteller Ingebrigtsen.

LYKKELIG: Siv Jensen kunne endelig ta med seg sin nye hund med hjem. Video: Facebook Vis mer

Familien visste ikke at det var satt ut hjemmelagde minkfeller på kaia, skriver iFinnmark.

- Det som er klanderverdig er at en minkfelle skal ta livet av dyr på mellom 600 gram til en kilo, tar livet av en hund på 25 kilo. Da er noe alvorlig galt, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen går ut med saken for å advare andre. Samtidig er det veldig viktig for henne å få fram at denne saken også er ille for vedkommende som har satt ut fella.

- Det var åpenbart et uhell. Så man må tenke at det er trasig for den andre parten også. Samtidig er reglene brutt. Det er viktig å få belyst teamet, slik at det ikke vil skje med andre.

Ingebrigtsen viser til forskriften om jakt, felling og fangst, der det blant annet stilles krav til merking av felle og varsling ved plakat i umiddelbar nærhet til fangststedet. Fangstredskaper skal ikke utplasseres på områder med alminnelig ferdsel hvor det kan være til fare for mennesker eller husdyr.

Også hennes far er enig i at saken burde belyses, forsikrer hun.

Dagbladet har vært i kontakt med eieren av fiskebruket der fella var plassert. Han ønsker ikke å kommentere saken.

- I strid med regelverket

Det er liten tvil om at fella som tok livet av Lykke er satt opp i strid med regelverket. Det sier seniorrådgiver i viltseksjonen i Miljødirektoratet, Erik Lund, til Dagbladet.

STERKE BILDER: Disse bildene viser øyeblikket da selen "Freddie" ble angrepet av en hund uten bånd ved Themsen-elva. Reporter: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV. Vis mer

Men at det er ei minkfelle - det tror han ikke.

- En forutsetning for å tillate fangst, er at redskapet og plasseringen av det er innrettet slik at det kun fanger den arten du er på jakt etter. Jeg tror ikke de har så store mink i Alta. Hvis denne var beregna på mink, måtte åpninga vært så liten at bare mink kunne komme seg inn. Da snakker vi om en diameter på rundt ti centimeter, sier Lund.

Ut fra bildene mener han at slagmekanismen i fella er av en størrelse som kan være beregnet på bever. Den eneste tillatte plasseringa av ei beverfelle er under vann.

Bruk av fangstredskap er en vanlig høstingsform for noen viltarter, og det er ikke meldeplikt for utsetting av slike feller. Det gjøres derfor ikke særskilt offentlig tilsyn, annet enn det som er vanlig for utøvelse av jakt, forteller seniorrådgiveren.

- Hva gjør man om man kommer over ei felle man tror er ulovlig satt opp?

- Det første er å sjekke om det er innafor lovlig jakt- eller fangsttid for arten fella er ment for. Se om fella er merket med navn eller telefon, og ta kontakt med eieren, dersom fella er oppspent utenfor jakttida. Får du ikke kontakt, kan du kontakte politiet.

Villminken er utbredt, men uønsket i norsk natur, da den gjør stor skade mot faunaen flere steder. Derfor er jakt på mink tillatt over hele Norge gjennom hele året. Jakt på bever er tillatt i perioden fra 1. oktober til 30. april.

Lund vil understreke at de fleste som driver med fangst, gjør det godt innafor regelverket.

- Vi har god tiltro til at det utøves bra. Så vil det alltid være noen tilfeller som er utenfor lovlige rammer - slik vi ser her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer