Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hunden Nubs fikk skåret av ørene, ble stukket med skrutrekker og levde i ørkenen

Så traff han den amerikanske majoren Brian

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske Brian Dennis (36) jobbet som jagerflypilot i Irak. Men så bestemte han seg for at han ville se landet fra bakken også, og begynte å jobbe med å bygge opp infrastruktur langs grensa mellom Syria og Irak og med å trene opp irakiske militærstyrker.

Han begynte i jobben i oktober i fjor.

En dag Brian jobbet i Anbar-provinsen, fikk han øye på en grå og hvit blandingshund. Han fikk kontakt med den og kalte den Nubs, fordi han fant ut at noen hadde kuttet av deler av ørene dens, for å gjøre den mer aggressiv.

Spiser søppel og bor midt i ørkenen

Nyhetsbyrået AP forteller nå historien om hvordan Brian møtte hunden, og hvordan de to fikk et svært spesielt forhold. Et forhold som endret hannhundens liv for alltid.

I e-poster hjem til familien i USA skrev majoren om Nubs og de andre hundene i Irak.

- Hundene her spiser søppel og bor midt i ørkenen, skrev han ifølge AP.

Han var også imponert over hundene.

LØSHUND: Nubs fulgte etter Brian Dennis. Nå har Nubs dratt i forveien. Foto: AP/Denis Poroy/Scanpix
LØSHUND: Nubs fulgte etter Brian Dennis. Nå har Nubs dratt i forveien. Foto: AP/Denis Poroy/Scanpix Vis mer

- Irakerne har et utrolig varslingssystem, for hundene kan høre hva som helst på mils avstand og begynner å ule og bråke for å beskytte territoriet sitt, skrev han.

Døden nær

I løpet av de neste ukene etter det første møtet, traff Brian og Nubs hverandre nesten hver dag da Brian var ute og patruljerte. Brian og kollegaene begynte å gi den mat, og soldatene fikk ofte følge av hunden som løp etter bilene deres da de kjørte tilbake til leiren.

Men livet som løshund hadde fart hardt med Nubs. Han hadde mistet en tann og blitt bitt i nakken. Seint i desember fant Brian hunden nær livløs. Det var iskaldt og Nubs hadde blitt stukket med en skrutrekker.

Ifølge AP smurte Brian såret med en antibiotikakrem og sov ved siden av ham om natta for å holde ham varm. I en e-post hjem til familien, skrev han:

- Jeg forventet at han skulle være død da jeg våknet morgenen etter. Men på et eller annet vis klarte han seg gjennom natta.

Nubs kom seg til hektene igjen. Men Brian trodde ikke han skulle få se hunden mer, da han noen dager seinere dro videre til en leir som lå 10 mil unna. Han kunne ikke ta hunden med seg, men så på da Nubs prøvde å følge etter bilene som forlot leiren.

Startet innsamlingsaksjon

I SAN DIEGO: Eric Sjoberg og Nubs. Foto: Denis Poroy/AP/Scanpix
I SAN DIEGO: Eric Sjoberg og Nubs. Foto: Denis Poroy/AP/Scanpix Vis mer

To dager seinere reparerte han og en kollega en av bilene. Da Brian tittet opp, ble svært overrasket. Der sto Nubs og tittet på ham.

- På en eller annen måte klarte den gale hunden å spore oss opp, skrev han i en e-post hjem til familien 9. januar, ifølge AP.

Men gjenforeningen ble kortvarig. Det er ikke lov for soldatene å ha kjæledyr, og Brian Dennis fikk fire dager på seg til å få hunden vekk fra basen eller drepe ham. Da bestemte Brian seg: Han ville sende Nubs til San Diego.

Så begynte logistikkjobben. Brian fikk hjelp av sin irakiske tolk til å finne en veterinær i Jordan som hjalp ham med å skaffe nødvendige papirer for hunden. Deretter klarte han å få hunden over grensa til nabolandet, før han satte i gang en innsamlingsaksjon blant venner og familie for å få hunden fra Amman i Jordan til San Diego.

- Denne hunden som har vært gjennom et liv med kjemping, krig og misbruk skal få lov til å leve det gode liv, skrev han i en e-post til familien.

Brian klarte å få inn 18 500 kroner. Nok til å få Nubs til Brians hjemland.

Bratt læringskurv

Fredag ankom Nubs den amerikanske byen. Brian Dennis’ kollega Eric Sjoberg har tatt ansvaret med å passe på Nubs til Brian kommer hjem igjen.

image: Hunden Nubs fikk skåret av ørene, ble stukket med skrutrekker og levde i ørkenen

Og Nubs, han ser ut til å kose seg.

- Han har hatt en skikkelig bratt læringskurve. Vi prøver å lære ham å bare være en hund, sier Sjoberg til nyhetsbyrået.

FÅR KOS: Jeff Forest og Chrissy Sjoberg gir Nubs litt skikkelig kos etter landingen fredag denne uka.
BÅNDTVANG: Eric Sjoberg passer på Nubs.
LØSHUND: Brian Dennis og Nubs fikk et nært forhold i ørkenen i Irak.
POPULÆR: Historien om Nubs har fått stor oppmerksomhet i USA.
EN GLAD GUTT: Den irakiske hunden Nubs protesterer ikke når han holdes av Jeff Forest og klappes av Chrissy Sjoberg i San Diego.
FORNØYD: Nubs har nå en brattlæringskurve.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media