Raset i Gjerdrum

Hunden Piko (7) skadd i redningsarbeidet

Redningshunden Piko (7) gikk gjennom en glassrute da han søkte i rasområdet lørdag. I Gjerdrum jobber hundepatruljene på spreng - med håp om å kunne gi de pårørende svar.

HUNDESØK: Politi og redningsmannskap jobber døgnet rundt for å finne de savnede etter jordraset i Gjerdrum. Hunder blir også brukt i søket - og det er ikke uten risiko. Video: Amanda Walnum og Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM/OSLO (Dagbladet): Mandag fortsetter redningsaksjonen i Gjerdrum for fullt. Nødetatene er tydelige på at de fremdeles har håp om å finne overlevende.

Politiet har tidligere understreket at den pågående redningsaksjonen ikke er uten risiko for redningsmannskapet.

Leder Kenneth Cortsen for hundesøket forteller at redningsaksjonen heller ikke er risikofri for redningshundene.

- Hundene blir jo utsatt for nedfallet som har kommet. Det er spiker og glass. Skarpe gjenstander. De kan falle ned fra høyder, sier han til Dagbladet.

Det fikk den sju år gamle redningshunden Piko kjenne på kroppen.

SKADD: Piko (7) fikk et stygt kutt på beinet etter at han gikk gjennom en glassrute lørdag. Foto: Amanda Walnum
SKADD: Piko (7) fikk et stygt kutt på beinet etter at han gikk gjennom en glassrute lørdag. Foto: Amanda Walnum Vis mer

- Vi hadde en skadet hund på lørdag. En hund gikk gjennom en glassrute. Det ga et ganske stygt kutt på bakbeinet. Hunden ble tatt med inn igjen. USAR-teamet, som også består av arbeidere fra ambulansetjenesten, hjalp til med å stoppe blødninger, rensa såret og lappa den sammen.

Kjørt til veterinær

Deretter ble hunden kjørt til veterinær i Oslo, som sto klar til å ta den skadde hunden imot.

- Det gikk veldig bra. Mest sannsynlig ingen varige men på hunden, men den er ute av det arbeidet som blir gjort nå.

Cortsen forteller at vindforhold er avgjørende for avstanden hundene kan oppdage mennesker på.

- Hvis det er en god tilgang i luktbildet, og vinden står rett, kan hunden oppdage mennesker på ganske god avstand. Vi jobber uansett systematisk i rasområdet. Vi jobber spesifikt slik at hundene skal ha mulighet til å undersøke de aktuelle områdene.

Han forteller at hundeførergruppa er sterkt motivert.

- Det er krevende, og vi jobber døgnet rundt. Men vi har rullering, og veldig god bistand fra Øst politidistrikt og det apparatet som er satt i gang. Vi har alt det vi trenger. Det gir en voldsom motivasjon å kunne hjelpe de pårørende med å få svar.

- Store prøver

På Facebook-siden til Oslo politidistrikt har politiet postet et innlegg om patruljehundene søndag kveld.

- Dette er noe av det mest meningsfylte vi trener på, skriver politiet.

Politiet skriver at de har tilegnet seg god kompetanse i samarbeid med Oslo Brann og redningsetat.

- Tragedien på Gjerdrum har satt oss på store prøver. Sterke inntrykk og tomhet, men likevel en stor motivasjon for å bidra slik at alle berørte får et svar. Det er vanskelig å sette ord på inntrykkene, og jobben som utføres i samråd med Øst PD og en rekke ulike instanser er godt koordinert.

I innlegget går det fram at også flere hunder har skadet seg i søket - men at de disse raskt vil være tilbake i arbeidet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer