- Hundene biter igjen

I dag møtte justisminister Odd Einar Dørum to fedre som har fått sønnene sine drept av hunder og en far som har fått sønnen kvestet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember 1994 fikk Tormod Tørstad livet snudd på hodet. Sønnen Tord (6) ble drept av en polarhund. I dag møtte han justisminister Odd Einar Dørum sammen med Roger Åsheim, faren til Johannes (7) som ble bitt ihjel i januar, og Kjell Rønningsbakk. Sønnen til Rønningsbakk ble angrepet og hardt skadet av to schæfere i 1999. Da var lille Martin knapt fire år gammel.

Alle hundene hadde bitt mennesker tidligere uten at det ble tatt affære.

Med på møtet var representanter for Norges Veterinærhøgskole, Norsk Kennel Klubb, Foreningen for omplassering av dyr og flere andre.

Ingen hjelp å få i 1994

Det er gått syv og et halvt år siden sønnen til Tormod Tørstad ble drept. Fremdeles er loven ikke endret. Tørstad sloss med følelsene etter møtet med justisministeren.

- Jeg håper at Dørum har forståelse for at det må gjøres innstramminger. Jeg kjempet mye etter at det skjedde, men jeg fikk ikke så mye sympati den gangen. Nå er det et litt annet klima. Jeg håper at hundeeierne også skjønner dét, sier han.

Selv tok han opp kampen om endring i hundeloven, men uten å bli hørt.

- Har det vært tøft å være her i dag?

- Ja, sier Tørstad og klarer ikke å skjule fortvilelsen. Han svelger dypt før han klarer å fortsette:

- Det er ufattelig hvor lenge det sitter i. Dette er fortsatt vanskelig.

Måtte skje igjen

Men i januar skjedde tragedien igjen: Johannes Åsheim ble drept på vei hjem fra skolen. Hundene til en nabokvinne gikk løs på gutten etter at han hadde gått av skolebusse. Den lille sjuåringen var helt sjanseløs. På forhånd hadde Roger Åsheim varslet politiet om kvinnen som eide hundene. Han husket drapet på lille Tord i 1994. Men politiet grep ikke inn.

Selv har Roger Åsheim drevet med hunder i 20 år.

- Jeg er ingen hundehater, mye av livet mitt foregår med hunder. Jeg står på begge sider. Det er ikke det organiserte hundeholdet som er vanskelig, men det uorganiserte. Det finnes farlige hunder som folk ikke kan ha. Vi vanlige må si fra til politiet, sier han.

Åsheim håper at politikerne klarer å vedta en ny lov til neste år. Men for ham selv kommer den uansett for sent.

- Lysta på jakt, hunder og gårdsdrift er borte, sier han og trekker på skuldrene.

- Fremtiden min er ødelagt. Den ble ødelagt 31. januar.

Dagen etter at Johannes Åsheim ble bitt i hjel, måtte Kjell Rønningsbakk ut og lete etter sønnen Martin (7). Drapet på Johannes brakte minnene frem i guttungen som ble kvestet av store hunder i 1999, og han torte ikke å gå hjem fra skolen.

- Han brukte to timer på å komme hjem, sier Rønningsbakk.

- Han er blitt mye mer redd etter at det skjedde med Johannes. Han har skjønt at det samme kunne ha skjedd med ham.

Rønningsbakk understreker at de tre fedrene er i en spesiell situasjon.

- Vi representerer en helt spesiell erfaring. Men hundeeiere må ta hensyn til båndtvangen. Undersøkelser viser at 65 prosent av befolkningen er redd for løse hunder, sier han.

- Hunder som biter, biter igjen.

BORTE: - Livet mitt er ødelagt, sier Roger Åsheim. I dag møtte han justisminister Odd Einar Dørum. På genseren hadde Åsheim en button med påskriften «Tenn et lys for Johannes».
VIL HA STRENGERE REGLER: Tormod Tørstad og Kjell Rønningsbakk vil at hunder som biter, skal avlives.
SORG:</B> Johannes Åsheim ble bare sju år gammel. Hvis reglene hadde blitt endret etter at Tord ble drept i 1994, kunne Johannes vært i live.