Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hundene var aggressive

DOKKA (Dagbladet): Beboere i den lille grenda der Johannes Åsheim (7) bodde har klaget til politi og dyrevern på hundeholdet til den 48 år gamle kvinnen. Ifølge naboer var hundene aggressive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har inspisert hundegården og gitt pålegg om sikring, men det var ikke nok til å forhindre tragedien.

I går ble samtlige av kvinnens 23 hunder avlivet. Tidligere har imidlertid politi eller dyrevern ikke funnet hjemmel til å gripe inn overfor kvinnen.

Hun hadde alle 23 hundene på sin egen eiendom, et lite bolighus like overfor ungdomslokalet Skogheim i Vest-Torpa.

Hundene skal hun ha hatt kontroll over i liten grad. Naboene forteller at det ofte var hunder som streifet i området - åpenbart på jakt etter mat.

Hundenes atferd skal også ha vært årsaken til at politiet tidligere har blitt gjort oppmerksom på forholdet.

- Jeg har selv inspisert hundegården en gang for vel tre år siden, og gitt pålegg om utbedringer. Bakgrunnen var at flere naboer var redd for husdyra sine, ettersom hundene til stadighet var utenfor inngjerdingen, sier lensmannsførstebetjent Hans Jørgen Felde ved Dokka lensmannskontor til Dagbladet.

Sultne hunder

Etter at den livløse gutten ble funnet i veikanten tok politiet umiddelbart kontakt med kvinnen. Hun samtykket i at samtlige 23 hunder skulle avlives.

Representanter fra politiet og dyrevernsnemnda i kommunen avlivet i går ettermiddag hundene.

Familien til den drepte og naboer i den lille grenda er opprørt over at ikke noe har skjedd tidligere.

- Hundene var alltid sultne. De gikk i søppelkassene hundrevis av meter unna, og spiste til og med solsikkefrø fra fuglebrett, sier naboer til Dagbladet.

Ifølge naboer skal hundene gjentatte ganger ha opptrådt aggressivt overfor forbipasserende, og ved minst en anledning ha angrepet en gutt på vei til en idrettsbane som ligger like ved huset. Han skal ha blitt bitt i låret.

Ikke anmeldt

Kvinnen har bodd i huset siden oktober 1993. Tidligere bodde hun i en enebolig i sentrum av Dokka. Også da klaget naboer på hundeholdet.

Lensmann Jan Kolbjørnshus ville i går kveld ikke si noe om hva politiet kunne gjort annerledes. Han presiserer at det ikke foreligger noen formell anmeldelse av kvinnen.

- Vi har vært kjent med at kvinnen har hatt uvanlig mange hunder, og at det har vært et samtaleemne, sier lensmannen til Dagbladet.

Dyrevernsnemnda inspiserte seinest i august hundegården til den 48 år gamle kvinnen. De hadde ingen anmerkninger til hundenes helse, men har flere ganger oppfordret kvinnen til å sikre hundene godt. De har også oppfordret kvinnen til å begrense antallet.

- Vi har vært klar over problemet, men har ikke funnet hjemmel til å begrense antall hunder. Vi har hatt uanmeldte inspeksjoner i hundegården. Hundene har ikke vært syke, og da er det lite vi kan gjøre, sier leder for dyrevernsnemnda i kommunen, Grete Sørbøsveen, til Dagbladet.

Hunder til hygge

Kvinnen, som ikke er i jobb, skal ha brukt all sin tid på hundene. Hun drev oppdrett og avl av schæfere, grønlandshunder, vorstehere og ulike blandingshunder. Valper skal hun ha gitt bort eller beholdt selv.

Til tross for at det er tøffe hunderaser som vanligvis trenes mye, har kvinnen bare hatt hundene til hygge.

Da hundene i går ble avlivet utrykte flere av dem som bor i området en lettelse.

Høye gjerder

Kvinnen satt i går kveld i avhør med politiet. Hun skal også ha fått hjelp av krisepsykiater til å takle hendelsen.

- Hun har tatt det som har skjedd veldig tungt, sier leder for psykiatrisk sjukepleiertjeneste i Nordre Land, Astrid Hartveit, til Dagbladet.

Kvinnen er mistenkt for å ikke ha kontroll over hundene.

Politiet sjekket i går hvordan hundegården var sikret.

Skulle det vise seg at kvinnen har opptrådt uaktsomt, kan saken få rettslig etterspill.

<B>BLE AVLIVET: Politifolk på vei for å avlive hundene på gården der kvinnen bor. Hun hadde alle 23 hundene på sin egen eiendom, et lite bolighus like overfor ungdomslokalet Skogheim i Vest-Torpa.
Hele Norges coronakart