Hunder blir «dog-nappet»

Britiske hundeeiere må punge ut for å få kidnappede kjæledyr tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stadig flere britiske hundeeiere opplever at bikkja deres blir kidnappet, og at de må betale løsepenger for å få dem tilbake.

Fenomenet kalles «dog-napping», og hundeeiere raser mot politiet som angivelig ikke tar problemet på alvor.

Punger ut

Nylig betalte en eier ut hele 25 000 pund - nesten 300 000 norske kroner - for å få tilbake sin engelske bullterrier. Dette er den høyeste summen man vet er betalt for en «dog-nappet» hund, skriver The Sunday Times.

- Det er i ferd med å bli et massivt problem, som rammer hunder over hele landet, sier dyreelskeren Jayne Hayes til avisa.

Hayes opplevde å bli frastjålet sin franske minibulldog Hermy for tre år siden, og har opprettet nettsida DogLost for å hjelpe andre hundeeiere som har mistet eller blitt frastjålet sine firbeinte.

Økende problem

Omtrent 160 hunder blir stjålet hver eneste måned i Storbritannia. Gjennomsnittlig ti av eierne antas å motta krav om løsepenger.

Problemet er ifølge avisa voksende. Stadig flere kriminelle finner ut at «dog-napping» kan bety kjappe penger og liten fare for å bli tatt.

Kidnapperne går ofte etter dyre raser og premierte utstillingshunder, men også «vanlige» kosehunder blir stjålet. Tjuvene vet nemlig at mange hundeeiere vil betale store summer for å få hundene sine tilbake.

Nå har problemet blitt så stort at britiske parlamentarikere tar til orde for bedre måter å spore stjålne og kidnappede hunder, skriver Sunday Times.

Brutale

Flere av hundeeierne har fått grove trusler for å presses til å betale løsepenger.

I forrige måned betalte en mann fra Sussex 7000 pund for å unngå at hans stjålne labradortispe og fem valper ble «hakket i småbiter». Kidnapperne hadde på forhånd advart mannen mot å kontakte politi eller medier.

Andre hundeeiere er blitt truet med at kidnapperne vil trekke klørne ut på bikkjene deres dersom de ikke betaler.

Ray Hayes (61) - som ikke er i slekt med Jayne Hayes - opplevde at huskyen hans ble stjålet mens den sto bundet utenfor en butikk i Hertfordskire. Kort tid seinere mottok han en anonym telefonoppringing.

- De sa de hadde dratt ut to av klørne hans, og at de ville ha 300 pund for å gi ham tilbake, sier Hayes til avisa.

- Jeg er veldig glad i hunden, men jeg ville ikke gi etter.

For to uker siden fikk Ray Hayes en ny telefon, med beskjed om hvor han kunne finne hunden sin.

Huskyen var død. Klørne var riktignok intakte, men kidnapperne hadde med rå makt forsøkt å fjerne en mikrochip som var operert inn under hundens hud.

KIDNAPPES: Heller ikke firbente er trygge for tjuver og kidnappere. Bildet er tatt på en hundeutstilling i Birmingham tidligere i måneden.