Advarer:

Hunder døde: - Kan være giftig

Selv om det frister å ta seg et bad i det varme sommerværet, kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang før du hopper uti, ifølge eksperter.

KAN VÆRE GIFTIG: Oppblomstring av blågrønnalger (cyanobakterier) i Akersvannet i Vestfold. Foto: S. Haande, NIVA.
KAN VÆRE GIFTIG: Oppblomstring av blågrønnalger (cyanobakterier) i Akersvannet i Vestfold. Foto: S. Haande, NIVA. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nemlig ikke bare badeglade mennesker som koser seg ekstra mye i sommervarmen - også blågrønnalger trives godt når vanntemperaturen stiger.

- Hvis en ikke ser sine egne tær når en vasser ut til knærne, så bør en unngå å bade, sier Sigrid Haande, ferskvannsøkolog og seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Oppblomstring av blågrønnalger skjer helst i perioden juni – oktober. Haande forteller til Dagbladet at folk nå har begynt å rapportere funn av blågrønnalger via NIVAs egen app, Bloomin' Algae, som også FHI og Veterinærinstituttet har bistått med.

- Vi begynte å få meldinger for et par dager siden. Folk begynner nå å observere grønnskjær i vannet, grønne flak, og at det samler seg grønt vann inn mot land. Det er gjerne slik en oppdager det først, forklarer hun.

- Kan være dødelig

Blågrønnalger, eller cyanobakterier som det egentlig heter, kan produsere giftstoffer. Derfor bør man alltid gå ut ifra at «enhver oppblomstring potensielt kan være giftig inntil det er undersøkt», forklarer Haande.

- Høye konsentrasjoner kan potensielt være dødelig. Seinest i fjor døde to hunder etter å ha svømt i en innsjø, så det er grunn til å passe ekstra godt på hunder og dyr på beite, sier seniorforskeren.

En god huskeregel kan derfor være å «unngå å bade i grønt vann», mener Haande.

- Blågrønnalger er en vanlig del av planteplankton, og det er helt naturlig at det finnes i små mengder i norske innsjøer. Men når det er godt med næring, varme og lys kan det bli veldig kraftige oppblomstringer, forklarer seniorforskeren.

- Helt naturlig

Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttet (FH) forteller til Dagbladet at blågrønnalger finnes i ulike farger til tross for navnet.

- Dersom du ser et synlig belegg på vannet - det kan være blågrønt grønt, gulgrønt eller rødbrunt - bør du unngå å bade, sier Angeloff, som er seniorrådgiver i seksjon for smitte fra mat, vann og dyr i FHI.

Sommeren har for alvor inntruffet Norge, med høye temperaturer både på land og i vann. Ifølge Yr.no har badetemperaturen i Oslos badevann nå vært 20 grader eller mer de siste ukene.

FHI-seniorrådgiveren peker på at vedvarende høy vanntemperatur kan gi økt risiko for oppblomstring av cyanobakterier. Hun anbefaler derfor folk å bruke sunn fornuft.

Funnet i 30 innsjøer

- Sjekk om vannet ser innbydende ut, da går det som regel fint å bade. Hvis du kan se ned i vannet - minst en meter - da er det trygt å bade, forklarer Angeloff.

Ifølge en ny rapport fra Miljødirektoratet er det funnet oppblomstringer av cyanobakterier i 30 norske innsjøer.

SÅPE: Er visse former for såpe bedre enn andre? Video: Berit B. Njarga. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

I rapporten kommer det fram at omkring 180 innsjøer fortsatt har, eller står i fare for å utvikle for mye algevekst.

- Ikke-giftproduserende alger er som regel ufarlig, men er du i tvil, så unngå å bade akkurat der. Små barn og personer med sart hud eller hudallergier er særlig utsatt. Hunder bør ikke bade i vann med algeblomstring da de ofte spiser algemasse i vannet, sier Angeloff.

Kontakt kommunen

Dersom du er bekymret for drikkevannet eller badevannet der du bor eller oppholder deg, kan du ta kontakt med:

  • Det lokale vannverket (drikkevann)
  • Helsemyndighetene i kommunen
  • Fylkesmannens miljøvernavdeling
  • Det lokale, regionale eller sentrale Mattilsynet (drikkevann)
  • Nasjonalt folkehelseinstitutt

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer