Hunder får nå tilbud om vaksine mot borrelia

Vaksinen er mulig å skaffe allerede seinere denne måneden. Likevel anbefaler ikke Veterinærinstituttet at alle hunder vaksineres.

VETERINÆRER: Solveig Knagenhjelm (t.v.) og Camilla Lilleholt skal sjekke om hunden Ronja har borreliose. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / Dagbladet.
VETERINÆRER: Solveig Knagenhjelm (t.v.) og Camilla Lilleholt skal sjekke om hunden Ronja har borreliose. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Amerika har vaksinen vært tilgjengelig i mange år. Nå blir vaksinen, som hjelper mot borreliabakterien, også mulig å skaffe i Norge fra uke 25 i år.

- Det er det franske firmaet Merial som har laget vaksinen, som dekker borreliabakterier som forekommer i Europa og Norge. De har fått godkjent vaksinen til bruk på hund i flere europeiske land, blant annet Norge, sier veterinær i Veterenærinstituttet, Arve Lund, til Dagbladet.

Er positiv Solveig Knagenhjelm, som jobber som veterinær på Agder Dyreklinikk, sjekker ofte hunder for borreliose. Hun er veldig positiv til at vaksinen blir tilgjengelig i Norge.

- Spesielt Vest-Agder og Aust-Agder er problemområder. Det er mange tilfeller med borreliose hos hunder her, så det er gode nyheter at det kommer en vaksine på det norske markedet. Det også en del mennesker med hund som ferier her. Dette gir dem en mulighet til å sikre seg, sier Knagenhjelm, til Dagbladet

Hun er sikkert på at vaksinen vil redusere antall smittede hunder, men understreker at hundeeierne ikke må slutte med flåttdråper.

-Det er ingen vaksine som er 100 % sikker. Det er veldig mye flått, og dette blir en ekstra sikkerhet, sier Knagenhjelm.

SYNDEREN: Når flåtten suger blod kan den videreføre borreliabakterien til både mennesker og dyr. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SYNDEREN: Når flåtten suger blod kan den videreføre borreliabakterien til både mennesker og dyr. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Både valper og voksne hunder kan vaksineres. Det er derimot ikke slik at den alltid beskytter mot utvikling av symptomer.

Redusert spredning - Vaksinen beskytter ikke alle hunder mot utvikling av symptomer dersom de blir smittet, sier Lund.

Hos hunder er symptomene som oftest noe allmenn påkjenning med feber og redusert matlyst. Hos enkelte hunder kan også en leddbetennelse gi seg uttrykk i halthet.

- Det vi har sett er at vaksinerte hunder ikke overfører bakterien videre til annen flått når de suger blod, noe som betyr at videreføring av borreliabakterien stopper noe opp, sier veterinæren.

Fordelaktig vaksine Dette kan være en fordel dersom mange hunder blir vaksinert, da vaksinen kan bidra til å begrense smitteoverføring videre til nye hunder. Lund understreker derimot at dette er en vaksine som bare bør brukes på hunder i områder med mye flått.

- Dette gjelder spesielt hunder som bor langs kyststripa, i Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder-fylkene. I innlandet og i Nord-Norge er det ingen grunn til at hundene skal vaksineres, sier han.

Smittebærerne er, ifølge Lund, hovedsakelig hjortedyr, gnagere og fugler. Noe som betyr at vaksinen med tiden ikke vil ta knekken på bakterien. Men for hunder som er mye ute i skog og mark kan det være nyttig med vaksine.

- Hundeeiere som bor i utsatte områder vil nok føle seg noe tryggere, men det er viktig å understreke at hunden fortsatt kan bli syke. Det er fortsatt viktig å sjekke hunden for flåttbitt hver eneste kveld, selv om de er vaksinert, sier Lund.