Nå er det høysesong for flått:

Hunder har fremmed flått med seg fra utlandet

Husflåtten fra Sør-Europa kan bli en skikkelig plage om den kommer seg gjennom grensekontrollen og etablerer seg i norske hjem. På Gardermoen ser veterinærene en økning.

HUSFLÅTT: Husflått (Rhipicephalus sanguineus) er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, og er ikke etablert i Norge. Likevel hender det en sjelden gang at den sniker seg gjennom grensekontrollen og etablerer seg i norske hjem. Foto: Wikimedia Commons
HUSFLÅTT: Husflått (Rhipicephalus sanguineus) er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, og er ikke etablert i Norge. Likevel hender det en sjelden gang at den sniker seg gjennom grensekontrollen og etablerer seg i norske hjem. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Flåttsesongen er i gang, og mai er den måneden det er mest aktiv flått ute i norsk natur, forteller Preben Ottesen, som er direktør for avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

- Det er nå på våren det er mest flått i norsk natur. Mange tror det er sommeren som er høysesong for flåtten, men det stemmer ikke. Flåtten har overvintret og er nå veldig ivrig etter å komme seg ut og finne en vert, sier Ottesen.

Men det er ikke bare ute i naturen, der den kjente skogflåtten (Ixodes ricinus) regjerer, at det meldes om flått i Norge nå.

- På Oslo Lufthavn ser veterinærene som kontrollerer dyr som har vært i utlandet en økende grad av hunder som har med seg såkalt husflått, forteller Ottesen.

FORMERER SEG: Husflåtten formerer seg raskt og kan produsere fire generasjoner i løpet av et år. Foto: Wikimedia Commons
FORMERER SEG: Husflåtten formerer seg raskt og kan produsere fire generasjoner i løpet av et år. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Noen slipper igjennom

Husflått (Rhipicephalus sanguineus) også kalt den brune hundeflåtten, er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, og er ikke etablert i Norge.

- Noen slipper imidlertid gjennom kontrollene på Gardermoen, og kan da etablere seg i norske hjem. Den kan legge flere tusen egg, og bli svært vanskelig å utrydde, sier Ottesen som tidligere har uttalt seg om problematikken til NRK.

«For å bekjempe et angrep med husflått i en bolig, kreves helt andre og langt mer omfattende tiltak enn ved bekjempelse av vanlig skogflått). Det kan være nødvendig med assistanse av profesjonelle skadedyrbekjempere for å utrydde flåtten, i tillegg må husstandens hund(er) behandles kontinuerlig over lang tid eller omplasseres for en periode», skriver Veterinærinstituttet om husflåtten.

Ottesen forteller at han kjenner til ett tilfelle av at husflått har etablert seg i norske hjem i løpet av de siste 20 årene, og understreker med det at dette er noe som skjer sjeldent.

UNNGÅ SYKDOMMER: Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet viser hvordan du trygt fjerner flåtten fra kroppen. Det er enklere enn du tror! Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Smittebærer

Husflåtten kan i likhet med skogflåtten være en smittebærer: den kan bære med seg en rekke mikrober som kan forårsake ulike sykdommer. Den kan dessuten kan bli plagsom for både dyr og mennesker.

- Hund er husflåttens foretrukne favoritt-vert, men om hunden forsvinner, blir mennesker fort den nest beste, sier Ottesen.

Husflåtten formerer seg raskt og kan produsere fire generasjoner i løpet av et år, og dersom det blir funnet en flått i huset, finnes det derfor som regel mange flere.

Husflåtten tåler imidlertid ikke norsk natur, så det er kun innendørs den vil kunne by på problemer, forteller Ottesen.

Mest på Sørlandet

I Norge finnes det 11 flåttarter, forteller avdelingsdirektøren.

På verdensbasis kjenner man 900 ulike flåttarter. I Norden er skogflåtten den vanligste arten. I Norge finnes skogflåtten stort sett i kystnære strøk fra Oslofjorden opp til Helgelandskysten - og det er aller mest flått på Sørlandet.

I Norge bærer cirka hver fjerde flått på en borreliabakterie, ifølge Ottesen.

- Sjansen for å utvikle sykdom er liten om man fjerner flåtten raskt etter et bitt. Man regner med at 2 prosent av bitt kan gi borreliose, og at 10 prosent av disse igjen kan gi alvorlig sykdom, sier han.

Hans beste tips er å knipe av flåtten med en pinsett eller med neglen så fort man oppdager den på seg selv, et barn eller et husdyr.

- Noen er redd flåtten kan gi sykdom om det sitter igjen en liten bit i huden, men borreliabakteriene har flåtten i magen, så sannsynligheten for å bli smittet er likevel liten. Man bør uavhengig av dette skylle såret med sårrens, for å unngå infeksjon, sier Ottesen.

VAR SVÆRT SJUK: Forrige søndag gikk Jonas (12) for første gang. På grunn av et flåttbitt og sykdommen Borrelia har han mistet seks måneder skole. - Det var jævlig, sier Jonas om det å være så sjuk. Video: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Oppsøk lege

Om man får et rødt utslett rundt bittet, bør man oppsøke lege.

- Oppsøk lege dersom du får et rødt utslett, Erytema migrans, som vokser utover bittstedet og får en diameter på mer enn fem centimeter. Utslettet er det vanligste symptomet på borreliose, og kan oppstå 3 – 30 dager etter et flåttbitt, skriver FHI.

- Når du blir bitt blir huden irritert og du får en rød helvelse rundt bittstedet. Det er ikke borreliose. Den røde hevelsen forsvinner, men om du senere - etter tre til 30 dager år en ny hevelse eller irritasjon rundt bittstedet som utvider seg, er det borreliose - og da bør man oppsøke lege, forklarer Ottesen.