Nå er det høysesong for flått:

Hunder har fremmed flått med seg fra utlandet

Husflåtten fra Sør-Europa kan bli en skikkelig plage om den kommer seg gjennom grensekontrollen og etablerer seg i norske hjem. På Gardermoen ser veterinærene en økning.

HUSFLÅTT: Husflått (Rhipicephalus sanguineus) er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, og er ikke etablert i Norge. Likevel hender det en sjelden gang at den sniker seg gjennom grensekontrollen og etablerer seg i norske hjem. Foto: Wikimedia Commons
HUSFLÅTT: Husflått (Rhipicephalus sanguineus) er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, og er ikke etablert i Norge. Likevel hender det en sjelden gang at den sniker seg gjennom grensekontrollen og etablerer seg i norske hjem. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flåttsesongen er i gang, og mai er den måneden det er mest aktiv flått ute i norsk natur, forteller Preben Ottesen, som er direktør for avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

- Det er nå på våren det er mest flått i norsk natur. Mange tror det er sommeren som er høysesong for flåtten, men det stemmer ikke. Flåtten har overvintret og er nå veldig ivrig etter å komme seg ut og finne en vert, sier Ottesen.

Men det er ikke bare ute i naturen, der den kjente skogflåtten (Ixodes ricinus) regjerer, at det meldes om flått i Norge nå.

- På Oslo Lufthavn ser veterinærene som kontrollerer dyr som har vært i utlandet en økende grad av hunder som har med seg såkalt husflått, forteller Ottesen.

Noen slipper igjennom

Husflått (Rhipicephalus sanguineus) også kalt den brune hundeflåtten, er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, og er ikke etablert i Norge.

- Noen slipper imidlertid gjennom kontrollene på Gardermoen, og kan da etablere seg i norske hjem. Den kan legge flere tusen egg, og bli svært vanskelig å utrydde, sier Ottesen som tidligere har uttalt seg om problematikken til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer