Hunder i flokk hisser hverandre opp

Den danske hundepsykologen Lone Greva mener at hunder i flokk har en tendens til å gire hverandre opp, spesielt hvis det er mye rop og skrik rundt dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundepsykolog Lone Greva synes det er vanskelig å si noe spesifikt om hundeoverfallet ved Dokka i Oppland.

- Hunder i flokk har en tendens til å vise en adferd som smitter og forsterker hverandres oppførsel. Hvis en hund begynner å løpe, følger den neste etter, og så den neste og så videre. Det at hundene har angrepet et menneske kommer veldig mye an på omstendighetene rundt, sier Greva til Dagbladet.no.

- Har de sett på ham som et bytte, er det jo ikke så merkelig oppførsel, men hundene skal jo være opplært til at menneskene er fredet. Derfor må noe være galt i sosialiseringsprosessen til hunder som angriper mennesker.

Greva tror at mye lyd kan forsterke hundenes aggressive oppførsel.

- Hundene kan ha fått en slags ekstase, og hvis gutten har løpt eller ropt og skreket mye, kan dette ha ført til at hundene bare har bitt hardere. Kanskje er det guttens rop som har fått hundene til å bite ham ihjel.

Den svenske hundepsykologen Charlotte Swanstein mener gutten kan ha kommet inn på hundenes område uten å forstå dyras signaler.

-Hvis gutten kom inn på noe hundene oppfattet som deres område, markerte de nok at han skulle forsvinne. Hvis gutten ikke har forstått dette, kan dette være grunnen til at hundene angrep, og hvis han samtidig falt overende etter at hundene angrep kunne han jo heller ikke forsvinne fra området deres. Dette kan ha ført til at hundene bet ham ihjel, sier Swanstein til Dagbladet.no.

Swanstein mener også at polarhunder likner veldig på ulven, både i oppførsel og fysisk utrustning.

-Siden disse hundene ble brukt som trekkhunder vil jeg tro at de holdes ganske ville. Vanligvis har eiere av trekhunder veldig mange hunder, og eieren kan derfor ikke gi hundene den kjærligheten og omsorgen som hundene trenger. Men polarhunder er vennlige hunder som normalt ikke ville angrepet på denne måten, sier Swanstein.