- Hunder kan bli usikre

Derfor bør du ikke kle opp hunden din.

FRANSK FLAGGERMUS: Den franske bulldogen Elle har blitt kledd ut som flaggermus, med lilla vinger og stripete kropp. 25. oktober 2015 deltok hun på den årlige veldedighetsturen All Dogs Matter Halloween Dog Show i Hampstead Heath i London. Organisasjonen All Dogs Matter hjelper hjemløse hunder, og finner nye eiere til dem. Foto: Paul Brown / Demotix / Corbis
FRANSK FLAGGERMUS: Den franske bulldogen Elle har blitt kledd ut som flaggermus, med lilla vinger og stripete kropp. 25. oktober 2015 deltok hun på den årlige veldedighetsturen All Dogs Matter Halloween Dog Show i Hampstead Heath i London. Organisasjonen All Dogs Matter hjelper hjemløse hunder, og finner nye eiere til dem. Foto: Paul Brown / Demotix / Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige søndag var det Halloween-feiring på Manhattan - for hundene. Mange hunder med tilhørende eiere hadde møtt opp for å delta på Tompkins Square Halloween Dog Parade.

Paraden, som første gang ble holdt i 1990, har vokst til å bli en av de største hundeparadene i USA, og avsluttes hvert år med en kåring av det beste kostymet. Det er ikke noe krav om at deltakerne må registrere seg i forkant, men om man ikke møter opp til premieseremonien vil eventuelle premier hunden skulle fått, bli gitt til veldedighet i stedet.

MARILYN: En bulldog kledd ut som Marilyn Monroe stiller velvillig opp for å bli tatt bilde av, 24. oktober 2015. Hunden er en av deltakerne på den årlige Tompkins Square Halloween Dog Parade, som holdes på Manhattan i New York City. Foto: REUTERS / Stephanie Keith
MARILYN: En bulldog kledd ut som Marilyn Monroe stiller velvillig opp for å bli tatt bilde av, 24. oktober 2015. Hunden er en av deltakerne på den årlige Tompkins Square Halloween Dog Parade, som holdes på Manhattan i New York City. Foto: REUTERS / Stephanie Keith Vis mer

Også i flere andre byer har det blitt arrangert Halloween-feiringer for hunder. Det årlige All Dogs Matter Halloween Dog Walk er en britisk variant av Tompkins Square Halloween Dog Parade, og arrangeres av organisasjonen All Dogs Matter.

- Forfengelige eiere Thomas Hoffmann, journalist i videnskab.dk, sier i en artikkel publisert på forskning.no at hundeeiere selv må vurdere om hundene deres trenger de klærne man kler på dem. Det inkluderer også kostymer.

- Når man ser amerikanere ha masse klær på hundene sine, handler det om at de er forfengelige på sine dyrs vegne. Man skal heller tenke på at dyret skal bevare helsen, og derfor kan den ikke gå rundt med klær når det er varmt; da får ikke pelsen den luften den trenger, sier Hoffmann til videnskab.dk.

- Kan gjøre hundene usikre Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, tror det er uvitenhet som gjør at noen velger å kle opp kjæledyrene sine i kostymer som kan være store, tunge eller trange, eller alt på én gang.

MYK TIGER: En hund har fått pelsen farget orange med svarte striper, i anledning Tompkins Square Park Halloween Dog Parade, som hvert år holdes i New York City. Foto: IZZY/WENN.com
MYK TIGER: En hund har fått pelsen farget orange med svarte striper, i anledning Tompkins Square Park Halloween Dog Parade, som hvert år holdes i New York City. Foto: IZZY/WENN.com Vis mer

- Hvis man kler opp dyr i for dem ubehagelige kostymer, så er jo det i seg selv et problem og noe som ikke skal skje. Om man gjør det for underholdning, så er jo det veldig kritikkverdig. Men jeg tror ikke det er mange dyreeiere som med viten og vilje gjør det. Det meste kommer nok heller av uvitenhet og ubetenksomhet, sier Martinsen.

Hun sier at kostymer er negative dersom de hindrer kjæledyrenes naturlige bevegelser og atferd, og at dyrene klarer seg helt fint uten klær. Hoffmann er enig i dette, og forteller at bortsett fra små hunder som har lite pels og lett fryser, klarer hundene som oftest seg fint uten klær. Han forteller også om hvordan hunder kan reagere når folk ler av dem.

- Man kan godt forstille seg at en hund synes det er artig hvis den får oppmerksomhet fordi den har på seg klær. Men hvis folk ler av den, blir den usikker fordi den ikke helt kan tolke signalene, sier Hoffmann til videnskab.dk.

Martinsen forteller at det å kle ut kjæledyr per i dag ikke virker som en vanlig måte å inkludere dem i Halloween-feiringen i Norge.

- Vi i NOAH har ikke fått inn noen slike klager eller tips, så jeg har ikke inntrykk av at det er vanlig i Norge. Vi får mange tips om vanskjøtsel og dårlig behandling av dyr, men denne typen ting har vi ikke fått noen meldinger om, sier Martinsen.

HELDIGGRIS: Det vites ikke om denne chihuahuaen trivdes i grisekostymet, som var antrekket da Tompkins Dog Halloween Parade ble holdt i New York City 24. oktober 2015. Foto: NTB SCANPIX
HELDIGGRIS: Det vites ikke om denne chihuahuaen trivdes i grisekostymet, som var antrekket da Tompkins Dog Halloween Parade ble holdt i New York City 24. oktober 2015. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer