Terje Johansen:

Hunder skal «løse» mysteriet

Søk etter Terje Johansen starter mandag på Sveriges topphemmelige militærøy.

FORSVUNNET: Norske Terje Johansen (61) forsvant sporløst i Sverige 1. desember i fjor. Fremdeles er mysteriet uløst. Video: Viaplay Efterlyst Sverige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Fem og en halv måned etter at Terje Johansen (61) kjørte hjemmefra i Horten for å overta et hus han hadde kjøpt i Troms, starter et nytt kapittel for å løse forsvinningsmysteriet.

Mandag skal tre av Sveriges beste letehunder til militærøya Muskö sør for Stockholm sammen med politi og hundeførere.

Et overflatesøk på frossen bakke i vinter ga ingen avklaring.

Politiet i Stockholm holder fortsatt mange teorier åpne, inkludert at det kan være en drapssak.

- To av hundene skal ut i båt rundt øya. Den tredje skal søke på land, sier kriminalinspektør Lotta Thyni i Stockholm-politiet til Dagbladet.

Politiet har ventet til hundene med «skarpest nese» har blitt ledige fra pågående leteaksjoner i vinter og vår.

Det var ved 10-tida på formiddagen tirsdag 30. november i fjor at Terje Johansen kjørte fra hjemstedet i Nykirke ved kommunegrensa mellom Horten og Tønsberg.

Hunder skal «løse» mysteriet

Han tok Horten-Moss-ferja over Oslofjorden, passerte svenskegrensa i Ørje, og var i telefonkontakt med kjentfolk hjemme samme ettermiddag i Årjäng og Grums.

I Grums skulle han ta E45 nordover gjennom Sverige. Turen Vestfold - Nord-Troms var beregnet til 1900 kilometer - fra Nykirke til Årviksand på Arnøy i Skjervøy kommune.

Noe gikk galt, uforklarlig for kjentfolk han entusiastisk hadde planlagt kjøreruta sammen med.

Bilen svingte ikke nordover i Grums, men dukket opp neste ettermiddag, onsdag 1. desember, på øya Muskö - 1600 kilometer fra målet.

Kjørte ned bom

Terje Johansens mobil ble brukt to ganger rundt klokka 17.28, til en slektning i Norge og en trolig feiloppringning.

Klokka 17.45 kjørte bilen gjennom bommen ved militærbasen etter et par forsøk på å taste kode.

Hunder skal «løse» mysteriet

Dagen etter, 2. desember, ble bilen funnet fastkjørt i terrenget utenfor vei.

Terje Johansens to mobiltelefoner, pc og lommebok lå igjen i bilen. Lommeboka var tom for 17 000 kroner i kontanter han hadde med hjemmefra.

Den reisevante mannen hadde aldri nevnt Muskö for sine nærmeste.

- Sveriges topphemmelige militærbase

I 2019 omtalte Aftonbladet «Sverige topphemmelige militærbase innenfra». I forkant kom det ut ei bok om Muskö, lest og godkjent av sikkerhetsansvarlige i det svenske forsvaret.

Marinebasen med falkeøyne over og under havoverflaten i Østersjøen ble bygd i 1969, og lagt i «dvale» fra 2005.

MUSKÖ/ØSTERSJØEN OKTOBER 2014: Svensk marine jakter fremmed ubåt utenfor Muskö sør for Stockholm, der telefonen og bilen til forsvunne Terje Johansen sist ble registrert 1. desember i fjor. Foto: Fredrik Sandberg / NTB.
MUSKÖ/ØSTERSJØEN OKTOBER 2014: Svensk marine jakter fremmed ubåt utenfor Muskö sør for Stockholm, der telefonen og bilen til forsvunne Terje Johansen sist ble registrert 1. desember i fjor. Foto: Fredrik Sandberg / NTB. Vis mer

Fra 2017 er militæraktiviteten trappet opp igjen. Med Russlands krigføring i Ukraina og forventede medlemskap i NATO for Sverige og Finland, har overvåkningen av Østersjøen høyeste militære prioritet igjen.

Seinest for tre uker siden ble to menn fra Storbritannia og Belgia dømt til 16 måneders fengsel i tingretten i Stockholm for å ha tatt seg inn på marinebasen på Muskö og tatt bilder der via en tunnel for ubåter.

Før denne helgen ble dommene anket både av påtalemyndigheten og de dømte.

- Et turistbesøk, vi kan ikke dømmes, anfører de dømte om turen i ubåt-tunnelen i 2018.

Den svenske riksadvokaten anker fordi straffen er for mild.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer