Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundre hester trues av drukningsdøden

Drama utenfor dikene i Nederland - havet har allerede tatt 18 av dyrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Redningsbåter har gitt opp, men i dag gjør redningsmannskaper et nytt forsøk på berge om lag 100 hester fra drukningsdøden på utsiden av dikene i nederlandske Friesland. Neste forsøk er å bringe ut lederhester som skal få de havarerte dyrene til å svømme etter.

18 hester har foreløpig druknet i vannmassene, mens 20 føll er reddet til land med ferjer.

Dramaet utenfor byen Marrum - 145 kilometer nordøst for Amsterdam - har engasjert hele Nederland de siste dagene. Dramatiske bilder av hesteflokken til knes i gjørmete flomvann har dominert mediene i Nederland.

Oppskaket

Men nå er vannet så grunt på de oversvømte beiteområdene - ned mot en meter - at ingen båter tåler tung last uten å grunnstøte i første jordvoll. Hester er vanligvis gode til å svømme, og fra bakketoppen der de klynger seg sammen, er bare noen hundre meter til trygg grunn.

Men flokken er så oppskaket at det er nødvendig med lederhester fra land. Redningsmannskapene frykter dessuten at hestene kan bli viklet inn i piggtråd hvis de forsøker å rømme fra vannmassene.

Ordfører Mil van der Berg i dikebyen Marrum sier til nyhetsbyrået AP at planene om å hente hesten med helikopter er skrinlagt. Han frykter at dyrene blir skremt og løper ut i havet til den sikre drukningsdød.

Skulle vært på innsiden 15. oktober

 PÅ FEIL SIDE AV DIKENE:  Hundre hester kjemper for livet medd vann på alle kanter ved Marrum i Friesland i Nederland. Alle foto: Scanpix/AP - Reuters.
PÅ FEIL SIDE AV DIKENE: Hundre hester kjemper for livet medd vann på alle kanter ved Marrum i Friesland i Nederland. Alle foto: Scanpix/AP - Reuters. Vis mer

Det var natt til tirsdag at kraftige høststormer satte beiteområdene under vann. Hestene har gått i et villmarksområde på utsiden av dikene, og skulle vært tatt av beite seinest 15. oktober, nettopp av hensyn til høststormen.

Veterinærer har vært ute hos den forskremte hesteflokken med mat og dekken. Vannet går sakte ned, men veterinærene mener dyrene må inn på det tørre i løpet av et døgn hvis de skal greie seg.

I dag har redningsmannskaper vært ute med drikkevann.

Dyrenes parti anmelder

Nederland har et registert politisk parti til å ivareta dyrs rettigheter - Dyrenes parti - som har anmeldt hesteeieren og eieren av beiteområdet for juridisk og moralsk ansvar for at hestene døde og et hundretalls andre går en uviss skjebne i møte.

Dyr skal bringes i sikkerhet innenfor dikene fra fast dato 15. oktober, og dessuten var flomvarsel i Friesland fra tirsdag.

Landbruksmyndighetene har satt i gang ettetforskning. 

image: Hundre hester trues av drukningsdøden