GLADE PÅ JOBB:  Både nyansatt driftsleder Tor Andre Kirkemo i vekterselskapet Metro Garda og hans jobbrådgiver i Nav, Trond Fjeld Postl, har stadig glade dager på jobb. Det er noen år siden tidligere hotellresepsjonist Kirkemo hadde det slik. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
GLADE PÅ JOBB: Både nyansatt driftsleder Tor Andre Kirkemo i vekterselskapet Metro Garda og hans jobbrådgiver i Nav, Trond Fjeld Postl, har stadig glade dager på jobb. Det er noen år siden tidligere hotellresepsjonist Kirkemo hadde det slik. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer

Hundre jobbsøknader stoppet av høreapparat

Men ikke alt går galt med Nav hele tiden. Møt arbeidsgiveren, jobbsøkeren og Nav-rådgiveren som smiler samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tor Andre Kirkhus (38) skjønte for fem år siden at hørselen ble så dårlig at han ikke kunne fortsette i sin kjære servicejobb i en stor hotellresepsjon.

- Innen ti år er du helt døv, konkluderte legen.

- Ingen oppmuntrende beskjed å få når du er 30 pluss, har kone og to barn, elsker å jobbe og får den ene armen ødelagt i en ulykke i tillegg. Ørelegen tok heldigvis feil, men det har vært tunge år i forsøk på å komme tilbake i arbeidslivet.

- Jeg har vel skrevet hundre jobbsøknader og vært i rekke jobbintervjuer. Men hver gang stoppet det opp når de som skulle ansette spurte om høreapparatet, sier Kirkhus.

I dag er han en blid mann igjen med full jobb på ordinære betingelser. Godt fornøyd er også hans jobbrådgiver Thomas Fjeld Postl ved Nav Sagene i Oslo og hans nye arbeidsgiver, vekterselskapet Metro Garda og daglig leder Trond Andreassen.

Lakk og gravemaskin først
Takket være Navs forsøksprosjekt «Arbeidsavklaringspenger som lønnstilskudd» fikk han hjelp til å komme seg over den uoverstigelige jobbsøker-muren og vise hva han duger til. På kort tid har han avansert til driftsleder i vekterselskapet med 50 ansatte og Oslo kommune som største kunde.

Tilleggsutdanning med Nav-støtte som billakkerer og maskinfører på gravemaskin og dumper førte ikke til ny, fast jobb. Den skadde armen satte begrensninger. Dessuten er dette bransjer der mange års jobberfaring står høyest på arbeidsgivernes rangeringsliste.

Så samlet jobbrådgiver Thomas Fjeld Postl de mange erfaringene til en jobbsøker som virkelig ville tilbake i arbeidslivet. Lang bakgrunn fra hotell- og servicebransjen kan jo være nyttig til litt av hvert - når du først får sjansen.

Trengte folk
Og så dukket Metro Garda opp.

- Det var jeg som ringte Nav fordi vi trengte folk. Først kom vi i kontakt med en iraker som hadde prøvd å få seg jobb her i landet. Han var jo en strålende kar på alle vis for en arbeidsgiver. Så koblet Nav meg til enda flere velkvalifiserte arbeidssøkere fra flere land, som ikke hadde fått innpass i arbeidslivet på den «vanlige» måten. Deretter kom Kirkhus på banen via Nav.

 SKEPSIS OVERVUNNET:  Statlig enhetsleder Jan Thorbjørnsen (t.v.) ved Nav Sagene var ikke sikker på om det fantes arbeidsgivere der ute som ville ta sjansen. Og daglig leder Trond Andreassen i Metro Garda visste ikke hva Nav kunne hjelpe med. Men han trengte desperat folk og tok kontakt. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
SKEPSIS OVERVUNNET: Statlig enhetsleder Jan Thorbjørnsen (t.v.) ved Nav Sagene var ikke sikker på om det fantes arbeidsgivere der ute som ville ta sjansen. Og daglig leder Trond Andreassen i Metro Garda visste ikke hva Nav kunne hjelpe med. Men han trengte desperat folk og tok kontakt. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

- Han var motivert og hadde ønske om å komme seg i jobb, men vi vi måtte jo finne ut hva han kunne gjøre med en så enkelt tilrettelegging med en avansert kontortelefon. På veldig kort tid har han jobbet seg opp her, og  nå overtar han vel snart kontoret mitt, ler en fornøyd vektersjef Trond Andreassen.

Han har gitt beskjed til Nav etter et halvt år at han dropper 40-prosenttilskuddet og ansetter Kirkhus på vanlige vilkår.

- Det har vært avgjørende for vår del  at vi bare har hatt en dedikert person fra Nav å forholde oss til i denne prøveperioden, sier sjefen i vekterselskapet.

- En flott dag på Nav-jobb
- Veldig fint. Ikke alle forsøkene går slik, men poenget er at folk som vil prøve seg, skal få sjansen. Jeg hadde en en ekstra flott dag på jobb tidligere i uka. En 24 år gammel mann hadde endelig fått prøve seg i en butikkjobb. Både han og arbeidsgiver var veldig fornøyde da jeg var på besøk. Nå har den unge mannen fått en midlertidig stilling, sier jobbrådgiver i Nav, Thomas Fjeld Prostl.

Sjefen hans, Jan Thorbjørnsen ved Nav Sagene,  er kvitt en bekymring etter ett års prøvedrift.

- Jeg trodde det vanskeligste skulle bli å finne arbeidsgivere som vil gi folk sjansen. Der tok jeg heldigvis feil, oppsummerer Nav-lederen.