Hundre kinesiske journalister streiker

Regimet sparket frittalende redaktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om lag hundre journalister har gått til streik, etter at kinesiske myndigheter sparket den frittalende redaktøren av Beijing News, Yang Bin, og to av hans assistenter i forrige uke.

Regimet skal i lengre tid ha forsøkt å begrense ytringsfriheten i landet. Sensur av internettblogger og nye restriksjoner på mobiltelefonbruk, er andre tiltak regimet har satt i verk, melder Taipei Times.

Redaktører fra den langt mer forsiktige avisa Guangming Daily ble innsatt som erstatning for Yang Bin og hans assistenter.

Det var etter dette at en tredel av de ansatte i Beijing News startet en spontan streik torsdag i forrige uke.

- Kampanje

Ifølge en gruppe som overvåker pressefriheten i landet, er hendelsen et ledd i en kampanje for i stadig større grad å kneble ytringsfriheten i landet.

Reportere uten grenser har fordømt avskjedigelsen av redaktøren.

Beijing News skal ha trykket flere regimekritiske artikler. Blant annet har de avdekket korrupsjon, og skrevet om myndighetenes voldelige reaksjon på en folkelig protest mot planer om å bygge et kraftverk i Habei-provinsen.

Seks mennesker skal ha blitt drept under protestene, skriver New York Times.

Ifølge en New York-basert organisasjon for beskyttelse av journalister, er Kina det landet i verden som fengsler flest journalister.

SENSURERT AVIS: En mann ser gjennom dagens utgave av Beijing News. Nå streiker 100 av avisas journalister etter at redaktøren ble fjernet av myndighetene.