Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundre millioner mangler

Forskere får ikke miljøkartlagt havbunnen utenfor Lofoten før regjeringen skal vurdere oljeboring.

 SKAL VURDERE OLJEBORING: I 2010, men forskerne rekker ikke å miljøkartlegge havet utenfor Lofoten før den tid. Her ved Langesund. Foto: SCANPIX.
SKAL VURDERE OLJEBORING: I 2010, men forskerne rekker ikke å miljøkartlegge havet utenfor Lofoten før den tid. Her ved Langesund. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskap, er Jens Stoltenbergs svar når han blir presset på hva regjeringen vil gjøre med spørsmålet om oljeboring i nord.

— Vi må ha nok kunnskap om dette før regjeringen tar stilling til spørsmålet, sa statsministeren i partilederduell med Siv Jensen på TV 2.

— Så skal regjeringen komme fra til et kompromiss. Finne løsninger.

Ga hundre millioner for lite
Men Stoltenberg-regjeringen har selv sørget for at all kunnskap om havområdene ikke vil komme på bordet innen i 2010, når områdene skal vurderes åpnet.

De aktuelle områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II ligger utenfor henholdsvis Lofoten, Vesterålen og Senja. De er både svært sårbare i miljøsammenheng og svært interessante med tanke på olje- og gassutvinning. Her er både fisk og olje.

I 2004 opprettet myndighetene havforskningsprosjektet Mareano. Mareano skulle kartlegge biologisk mangfold på havbunnen i nordområdene. Men på grunn av lave bevilgninger over mange år, blir ikke prosjektet ferdig. Blant annet vil ikke Nordland 6 bli kartlagt i det hele tatt.

— Da prosjektet startet i 2004, ga vi et overslag på 250 millioner kroner, eller 50 millioner kroner fram til 2010. Men i 2005 fikk vi bare seks millioner. Hvert år har bevilgningene økt, men vi er fortsatt over hundre millioner kroner unna. Selv om vi hadde fått alle pengene nå, ville vi ikke rukket å komme i mål, sier prosjektleder for Mareano, Lene Buhl-Mortensen.

- Veldig merkelig
Mareano har fått spesifikk beskjed fra den interdepartementale styringsgruppa om å holde seg unna Nordland 6. I en mail sendt fra styringsgruppa til flere mottakere i prosjektet i fjor, står det at «På bakgrunn av kompromisset i Forvaltningsplan Lofoten Barentshavet (FLB) skal ikke Nordland VI prioriteres frem mot revideringen av FLB».

— Det er veldig merkelig. Dette området er like viktig som de andre, mener Buhl-Mortensen.

— Vi måtte fokusere på Nordland VII og Troms II, siden Forvaltningsplanen sier at de skal vurderes åpnet i 2010, sier leder i styringsgruppa for Mareano-prosjektet og avdelingsdirektør i Fiskeridepartementet, Inger Oline Røsvik.

Kan bli åpnet likevel
Men selv om det ikke er spesifikt nevnt i forvaltningsplanen, skal også Nordland VI vurderes åpnet for olje- og gassutvinning. Det bekrefter Olje- og energidepartementet overfor Dagbladet. Statssekretær i Miljøverndepartementet.

Statssekretær i Miljøverndepartmentet, Heidi Sørensen, har ingen god forklaring på hvorfor ett av områdene som skal vurderes åpnet blir dårligere kartlagt enn de andre.

— Jeg har ønsket Mareano-undersøkelser over hele området og skulle gjerne ha kartlagt hele Barentshavet, men vi måtte prioritere. Deler av Lofoten, som Røst-revet, er kartlagt tidligere, sier Sørensen.

Bellona reagerer
Bellona reagerer på at regjeringen har gitt nok penger til seismikk, men ikke til Mareano, og at man dermed kommer til å vite mye mer om olje- og gassforekomstene enn om økologien på havbunnen.

— Man kan jo spørre seg hva regjeringen driver med. Det er merkelig at Arbeiderpartiet kjører hardt på at de skal få all kunnskap i 2010, når de vet at den ikke blir fullstendig. Det kommer til å ta mye lengre tid, sier Elisabeth Sæther i Bellona.

— Forvaltningsplanen bør diskuteres videre, men de bør absolutt ikke vurdere åpning av oljefelt slik situasjonen er nå, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling