Hundre millioner mangler

Forskere får ikke miljøkartlagt havbunnen utenfor Lofoten før regjeringen skal vurdere oljeboring.

SKAL VURDERE OLJEBORING: I 2010, men forskerne rekker ikke å miljøkartlegge havet utenfor Lofoten før den tid. Her ved Langesund. Foto: SCANPIX.
SKAL VURDERE OLJEBORING: I 2010, men forskerne rekker ikke å miljøkartlegge havet utenfor Lofoten før den tid. Her ved Langesund. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kunnskap, er Jens Stoltenbergs svar når han blir presset på hva regjeringen vil gjøre med spørsmålet om oljeboring i nord.

— Vi må ha nok kunnskap om dette før regjeringen tar stilling til spørsmålet, sa statsministeren i partilederduell med Siv Jensen på TV 2.

— Så skal regjeringen komme fra til et kompromiss. Finne løsninger.

Ga hundre millioner for liteMen Stoltenberg-regjeringen har selv sørget for at all kunnskap om havområdene ikke vil komme på bordet innen i 2010, når områdene skal vurderes åpnet.

De aktuelle områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II ligger utenfor henholdsvis Lofoten, Vesterålen og Senja. De er både svært sårbare i miljøsammenheng og svært interessante med tanke på olje- og gassutvinning. Her er både fisk og olje.

I 2004 opprettet myndighetene havforskningsprosjektet Mareano. Mareano skulle kartlegge biologisk mangfold på havbunnen i nordområdene. Men på grunn av lave bevilgninger over mange år, blir ikke prosjektet ferdig. Blant annet vil ikke Nordland 6 bli kartlagt i det hele tatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer