Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundre opposisjonelle for retten i Iran

Rettsprosessen etter valgopptøyene i Iran er i gang. Over hundre opposisjonstilhengere måtte lørdag møte for en domstol i Teheran, anklaget for å ville styrte regimet i samarbeid med utenlandske agenter.

I RETTEN: Her sitter over hundre opposisjonstilhengere som er arrestert udner opptøyene i Iran. Foto: Scanpix/Reuters/Fars News
I RETTEN: Her sitter over hundre opposisjonstilhengere som er arrestert udner opptøyene i Iran. Foto: Scanpix/Reuters/Fars News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsprosessen etter valgopptøyene i Iran er i gang. Over hundre opposisjonstilhengere måtte lørdag møte for en domstol i Teheran, anklaget for å ville styrte regimet i samarbeid med utenlandske agenter.

På tiltalebenkene satt en rekke tidligere medlemmer av nasjonalforsamlingen, ministre og visepresidenter. Ikke siden den islamske revolusjonen i 1979 har så mange framstående representanter for den iranske eliten blitt trukket for retten.

De anklagede risikerer fengsel, eller dødsstraff hvis tiltalene skjerpes. Iranske nyhetsbyråer meldte lørdag at flere av dem la seg langflate og gikk god for regimets versjon av det omstridte valget hvor president Mahmoud Ahmadinejad ble erklært som vinner.


Trakk anklager

Tidligere visepresident Mohammad Ali Abtahi erklærte at det var galt av ham å delta i protestene mot valget. Han var kledd i fangedrakt og så tynn ut da han møtte i retten. Abtahis kone skal ha fortalt at han har tatt av 18 kilo etter å ha sittet halvannen måned i varetekt.

- Spørsmålet om valgfusk i Iran var en løgn som ble satt fram for å skape opprør slik at Iran ville bli som Afghanistan og Irak, og utsettes for ødeleggelse og urett, sa Abtahi ifølge nyhetsbyrået Fars.

Også tidligere visepresident Mohsen Safai-Farahani og tidligere industriminister Behzad Nabavi skal i retten ha trukket tilbake anklagene om juks i forbindelse med valget 12. juni.


- Rettsfarse

Ifølge det reformvennlige nettstedet mowjcamp.com er det ingen jury i saken mot opposisjonstilhengerne, og de tiltalte skal ikke ha fått advokathjelp.

- Tror de som organiserer denne rettsfarsen, at nasjonen vil forholde seg taus mens landets beste ofres, spørres det retorisk på nettsiden.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge iranske medier er de rundt hundre opposisjonstilhengerne blant annet tiltalt for å ha deltatt i opptøyer, vandalisert militære bygninger og hatt kontakt med væpnede grupper.

I tillegg beskyldes de viktigste iranske opposisjonspartiene for å ha planlagt å styrte regimet i en «fløyelsrevolusjon». Uttrykket stammer fra det tidligere Tsjekkoslovakia, hvor kommunisme ble erstattet med demokrati etter en fredelig oppstand i 1989.


Spionanklager

Den iranske påtalemyndigheten mener dessuten at opposisjonen har tatt imot penger fra utenlandske organisasjoner, og ett av opposisjonspartiene skal ha hatt kontakt med en britisk spion.

«Basert på bevis som er framskaffet, og troverdige tilståelser fra de tiltalte, var disse hendelsene planlagt på forhånd. De ulike stadiene i fløyelsrevolusjonen ble iverksatt i henhold til en tidsplan», heter det i tiltalen, ifølge nyhetsbyrået IRNA.

Opptøyene etter valget i juni kostet rundt 30 mennesker livet. I tillegg ble hundrevis skadd og nærmere 2.000 arrestert. De fleste er blitt løslatt, men fortsatt sitter rundt 250 fengslet.

Senest torsdag var det sammenstøt mellom demonstranter og politi i Teheran etter en minnemarkering for Neda Agha-Soltan, en ung kvinne som ble drept i opptøyene.

(NTB)

Foto: Scanpix/AP
Foto: Scanpix/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling