Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundreårsflom - nå er Seinen 6,50 meter over sine bredder

I mange byer sentralt i Frankrike er flommen den verste på hundre år. Kunst blir evakuert fra Louvre.

RENNER OVER: Vannivået i Seinen, som renner igjennom Paris, var torsdag kveld 5,60 meter over normalt nivå. Det er ventet at vannet vil nå 6,50 meter over vanlig nivå i løpet av fredag. Foto: NTB Scanpix.
RENNER OVER: Vannivået i Seinen, som renner igjennom Paris, var torsdag kveld 5,60 meter over normalt nivå. Det er ventet at vannet vil nå 6,50 meter over vanlig nivå i løpet av fredag. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker er evakuert etter at flere dagers tungt regnfall har ført til den verste flommen sentralt i Frankrike på hundre år.

Fredag formiddag hadde elva Seinen gått seks meter over sitt vanlige nivå, og seinere fredag peker prognosene mot 6,50 meter «høyere» vann enn normalt.

Det verdenskjente museet Louvre i Paris har vært stengt for publikum fredag mens de ansatte ifølge nyhetsbyrået AFP har vært opptatt å flytte kunstverk som er truet av vannmassene.

Museet på elvebredden i Paris er det mest besøkte i verden, og rommer alt fra Leonardo da Vincis «Mona Lisa» til unike egyptiske gjenstander.

 EVAKUERER:  Kunstmuseet Louvre har vært stengt for publikum fredag mens de ansatte har pakket flomtruede kunstverk i vanntette plastkasser. Foto: John Schults, Reuters/NTB Scanpix.
EVAKUERER: Kunstmuseet Louvre har vært stengt for publikum fredag mens de ansatte har pakket flomtruede kunstverk i vanntette plastkasser. Foto: John Schults, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Musee d'Orsay, som ligger på den andre siden av Seinens bredd, rett overfor Louvre, stengte tidlig torsdag for å sette sin egen «beskyttelsesplan» i verk. Museet er kjent for sin store samling av impresjonistiske mesterverk, blant dem malerier av Renoir, Manet, Van Gogh og Degas, i tillegg av 24 verker av Paul Gauguin.

Begge museene har i løpet av året hatt øvelser med tanke på en mulig flom. I mars flyttet Louvre hele den underjordiske seksjonen med islamsk kunst i løpet av en dag under en slik øvelse.
Flytteplaner Louvre har planer om å flytte sine store lagre fra den sårbare plasseringen langs Seinen til en ny bygning nær museets avdeling ved Lens nord i Frankrike i 2019.

Musee d'Orsay har allerede flyttet mange verk fra magasinene til andre lokaler. Det kraftige regnet har ført til flom i deler av Frankrike, Tyskland, Østerrike og Belgia. Ekstremværet har allerede krevd flere menneskeliv.

VÅTT SLOTT: Dette flyfotoet, tatt i dag, viser Chambord-slottet sørvest for Paris. Foto: AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
VÅTT SLOTT: Dette flyfotoet, tatt i dag, viser Chambord-slottet sørvest for Paris. Foto: AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT Vis mer

Også områder Belgia, Østerrike og  sør i Tyskland er rammet. Minst ti personer er så langt døde som følge av flommen.

5000 mennesker er evakuert, og rundt 22000 husstander uten strøm, ifølge France 24.

TRAGEDIE: Her i Simbach am Inn i Bayern, ble en eldre kvinne, hennes datter og hennes barnebarn funnet druknet i en kjeller. Foto: AFP PHOTO / Christof Stache
TRAGEDIE: Her i Simbach am Inn i Bayern, ble en eldre kvinne, hennes datter og hennes barnebarn funnet druknet i en kjeller. Foto: AFP PHOTO / Christof Stache Vis mer

Flere byer er isolert der vannmassene har oversvømt veier og broer.

Frankrikes president Francois Hollande har erklært de flomrammede områdene i og rundt Paris som katastrofeområde.

Flomtragedie Det er særlig sør i Tyskland at flommen har ført til mange dødsfall. Den verste enkelthendelsen var i Simbach am Inn i Bayern, der en 78 år gammel kvinne, hennes datter (56) og hennes barnebarn (28) ble funnet druknet i kjelleren i huset hun bodde i.

VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Parkeringsplassen langs bredden av Seinen her i Asnieres nord i Paris var ikke noe lurt sted å parkere bilen. Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Parkeringsplassen langs bredden av Seinen her i Asnieres nord i Paris var ikke noe lurt sted å parkere bilen. Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!